Comisia Europeană și BCE sar în apărarea BNR
This browser does not support the video element.
Senatorul PNL, Florin Cîțu, a anunțat, luni, pe Facebook, că oficialii Comisiei Europene și ai Băncii Centrale Europene ar fi cerut modificarea statutului Băncii Naționale a României astfel încât să fie întărită politica monetară față de intervenția politicului.
„Comisia Europeană și Banca Centrală Europenă – verdict devastator pentru Dragnea și guvernele sale! În 2018, doar 1 din cele 4 criterii necesare pentru aderarea la zona euro mai este îndeplinit!!! În 2016, 3 criterii din 4 erau îndeplinite! Guvernarea PSD și Comisia „Dăncilă-Vâlcov” pentru aderarea la zona euro au înrăutățit dramatic situația economică. Acest rezultat arată că România s-a îndepărtat de zona euro după 2016. (…) CE și BCE intervin și cer modificarea statului BNR. Asta și după ce Dragnea și gașca lui au atacat banca centrală în discursul public și au încercat să influențeze politica monetară printr-o scrisoare amenințătoare adresată conducerii BNR”, a scris Cîțu pe pagina sa de Facebook.
Prima și cea mai importantă cerință din partea Comisiei Europene, potrivit liberalului, este ca „Ministerul Finanțelor Publice nu trebuie să mai participe la ședințele de politică monetară, nici măcar ca observator”.
„CE și BCE nu se opresc aici. Merg mai departe și cer să se includă în statutul BNR : „Article 3 should expressly oblige the government not to seek to influence the members of the BNR’s decision- making bodies in the performance of their tasks.” Atrag atenția asupra expresiei „expressly oblige”… (pe scurt – statutul BNR ar trebui să le interzică membrilor guvernului să caute să influențeze conducerea BNR ). Veștile proaste pentru Dragnea și gașca lui nu se opresc aici. CE și ECB cer o serie întreagă de modificări la statul BNR (90% din statut) care au un singur scop: să întărească independența politicii monetare față de intervenția politicului”, a mai scris Cîțu.
Liberalul avertizează, în finalul mesajului, că Liviu Dragnea și PSD trebuie să înțeleagă un lucru clar și anume că, și dacă dacă toate cele patru criterii sunt îndeplinite, România nu poate adera la zona euro până când statutul BNR nu este modificat, așa cum cer BCE și CE.
„Romania nu poate sa faca modificarile la statut cu o luna inainte de a incerca sa intre in ERM (Mecanismul European al Ratelor de Schimb -n.r.). Nu. Statutul trebuie modificat cat mai repede, in 2018. Atlfel, Romania va ramane multi ani in afara zonei euro si a spatiului Schengen”, conchide Cîțu.
Senatorul PNL a atașat mai multe fragmente, despre care susține că ar fi din Raportul de convergență al Comisiei Europene. ”Guvernul nu ar trebui sa fie in poziția de a influența deciziile băncii centrale pentru ca a sa independență este protejata de tratat. Participarea activă a ministrului și a unuia dintre secretarul statului, chiar și fără drept de vot, la discuțiile Consiliului de administrație al BNR în care este stabilită politica BNR ar putea oferi în mod structural Guvernului posibilitatea de a influența banca centrală atunci când vorbește despre deciziile sale cheie”, se arată într-un document atașat de Florin Cîțu.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a îndemnat România să adopte măsuri pentru corectarea deficitului bugetar și a atras atenția că evoluțiile politice din ultimul an generează dubii privind ireversibilitatea progreselor în reformarea sistemului judiciar și în combaterea corupției la nivel înalt.