Prima pagină » Știri » Comisia Europeană vrea să impună costuri semnificative industriilor poluante

Comisia Europeană vrea să impună costuri semnificative industriilor poluante

Comisia Europeană intenționează să sporească presiunile asupra industriilor poluante, pentru a combate încălzirea climatică, însă propunerile au provocat nemulțumirea companiilor vizate, care amenință cu transferarea producției în afara UE, relatează AFP.

Comisia Europeană intenționează să sporească presiunile asupra industriilor poluante, pentru a combate încălzirea climatică, însă propunerile au provocat nemulțumirea companiilor vizate, care amenință cu transferarea producției în afara UE, relatează AFP. Ideea este inclusă în pachetul de măsuri pe care Comisia îl va anunța miercuri și care stabilește obiective concrete pentru fiecare țară, având ca scop obținerea, până în 2020, a unei reduceri cu 20 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Certificatele pentru emisii de dioxid de carbon, care au fost introduse în Uniunea Europeană cu trei ani în urmă și care au creat o adevărată piață pentru schimburi de cote de emisii, au fost acordate până în prezent aproape gratuit. Autoritățile de la Bruxelles intenționează să impună, până în 2020, costuri semnificative pentru acestea, deoarece gratuitatea a fost percepută drept o formă de subvenționare pentru industriile poluante și drept un obstacol în calea unei funcționări eficiente a sistemului. În plus, țările membre au tendința de a solicita cote mai mari decât este strict necesar. Concret, în 2013 vor fi organizate licitații pentru permisele destinate producătorilor de energie electrică, pentru rafinării și pentru stocarea de cărbune. Conform proiectului european, sistemul va fi generalizat în 2020. Autoritățile de la Bruxelles intenționează să obțină o reducere cu 21 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră, al căror nivel se cifra, în 2005, la 2.122 milioane de tone.

Industriile vizate, și în principal cea siderurgică, amenință însă că, în aceste condiții, își vor transfera producția în străinătate. "Modul în care este prevăzut totul nu ne lasă altă opțiune", a afirmat Eurofer, confederația europeană din industria fierului și oțelului. În Germania sunt amenințate un milion de locuri de muncă, iar în România, alte 20.000, au avertizat reprezentanții industriei din cele două țări. Mesajul este în mare măsură susținut și de guverne. De asemenea, președintele francez, Nicolas Sarkozy, cere revizuirea proiectului.

Aproape 12.000 de companii europene cu consum mare de energie, responsabile pentru 40 la sută din emisiile europene de dioxid de carbon (CO2), pot, începând din 2005, să cumpere și să vândă certificate pentru dreptul de emisii de gaze cu efect de seră. Schimburile la nivel mondial s-au cifrat în 2007 la 40,4 miliarde de euro, în creștere cu 64 la sută față de 2006, conform Point Carbon, centru de cercetare specializat, cu sediul la Oslo.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro