Prima pagină » Știri » Comisia MAI ia în discuție îmblânzirea proiectului de Cod Rutier: pedepse etapizate, amenzi echilibrate

Comisia MAI ia în discuție îmblânzirea proiectului de Cod Rutier: pedepse etapizate, amenzi echilibrate

Comisia MAI ia în discuție îmblânzirea proiectului de Cod Rutier: pedepse etapizate, amenzi echilibrate
Ministerul de Interne va...

Comisia de specialitate care se reunește la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru a discuta propunerile venite din partea cetățenilor și a instituțiilor, cu privire la proiectul de modificare drastică a Codului Rutier, prezentat de gândul aici, ia în discuție posibilitatea de a nuanța pedepsele dure anunțate inițial pentru abaterile grave ale șoferilor.

„Sunt luate în discuție solicitări privind gradualitatea în aplicarea sancțiunilor, în funcție de gravitatea lor, și în funcție de perseverența în a greși, în cazul recidiviștilor. Se mai cere un echilibru între cuantumurile amenzilor. În acest moment, este un document în lucru, nu se poate spune că s-a decis așa ceva. Comisia s-a întrunit și discută pe măsură ce vin opiniile cetățenilor și ale instituțiilor, astfel ca documentul final să fie unul echilibrat și eficient”, a declarat pentru gândul comisarul șef Costin Tătuc, directorul adjunct al Poliției Rutiere.

Documentul de modificare a Codului Rutier a fost pus în dezbatere publică pe 11 septembrie, pentru o perioadă de 10 zile, urmând ca apoi să primească avizele ministerelor. Proiectul prevede pedepse dure pentru șoferii care comit abateri grave la volan – conducere sub influența alcoolului, trecere pe roșu, depășirea vitezei legale cu peste 50 sau 60 de kilometri la oră.

Aceste pedepse pot ajunge până la suspendarea carnetului de conducere pe o perioadă de 4 ani și amenzi de până la 3.600 de euro.

Ministrul de Interne Radu Stroe a declarat și el că ia în calcul reducerea amenzilor propuse inițial, însă spune că pedepsele pentru abaterile grave vor rămâne dure.

„Amenzile sunt într-adevăr prea mari, iar anumite fapte ce nu pot fi probate în fața instanței e greu să le sancționezi direct prin lege. Prin urmare, ne vom revizui punctul de vedere, dar fapte precum conducerea sub influența alcoolului, depășirea vitezei, trecerea peste calea ferată, conducerea fără permis, toate aceste fapte vor rămâne foarte grav sancționabile inclusiv cu amenzi. Proiectul va suferi modificări”, a declarat Radu Stroe, luni.

 

 

Citește și