Comisie pentru verificarea modului în care sunt tratați pacienții unui centru social din județul Argeș
Consiliul Județean Argeș a anunțat, printr-un comunicat dat publicității vineri, că „o comisie de analiză administrativă” a fost înființată pentru a verifica modul în care sunt tratate persoanele internate în Complexul de Locuințe Protejate Buzoești, instituție aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Argeș, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Comisia, din care fac parte secretarul județului Argeș, reprezentanți ai Consiliului Județean și ai DGASPC, „va analiza și va dispune, în cel mai scut timp măsurile legale ce se impun”, precizează sursa citată.
Consiliul Județean a menționat că decizia de a se constitui o comisie care să verifice ce se întâmplă în centrul social de la Buzoești a fost luată „ca urmare a aspectelor apărute în mass-media privind o serie de nereguli” care ar fi avut loc în respectivul centru.
Complexul de locuințe protejate Buzoești, care se află în subordinea DGASPC Argeș, este un centru social format din patru locuințe de tip familial cu câte patru – șase locuri fiecare, centrul social găzduind persoane cu dizabilități. Complexul de locuințe sociale a fost inaugurat în martie 2014, fiind construit ca urmare a închiderii Centrului de recuperare și reabilitare Vulturești.
Potrivit datelor făcute publice pe portalul Consiliului Județean Argeș, după închiderea acestui centru, în baza unui proiect care a costat peste 5,8 milioane lei, mare parte din banii alocați dintr-un împrumut acordat Guvernului de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, au fost redeschise alte două centre, respectiv cel de la Buzoești și un Complex de servicii sociale la Vulturești, care include un centru de recuperare și reabilitare pentru persoane cu afecțiuni neuropsihice și o locuință protejată.”
Conform datelor oficiale de pe portalul Consiliului județean Argeș, în anul 2014 costul mediu pentru întreținerea unei persoane cu handicap în complexul de servicii de la Vulturești a fost de peste 36.000 de lei pe an.