Prima pagină » Știri » Compania americană Stryker a plătit 192 de spăgi în valoare totală de 500.000 de dolari unor oficiali români

Compania americană Stryker a plătit 192 de spăgi în valoare totală de 500.000 de dolari unor oficiali români

O investigație administrativă a Comisiei americane pentru Securitate și Schimb a descoperit că producătorul american de medicamente Stryker a plătit în perioada 2003-2007 nu mai puțin de 192 de șpăgi în valoare totală de jumătate de milion de dolari.

O investigație administrativă a Comisiei americane pentru Securitate și Schimb a descoperit că producătorul american de medicamente Stryker a plătit în perioada 2003-2007 nu mai puțin de 192 de șpăgi în valoare totală de jumătate de milion de dolari. În schimbul banilor, subsidiara Stryker din România a primit contracte de la spitalele publice, aceste contracte vizau achiziția de aparatură medicală. În România nu există până în prezent nici un dosar penal care să vizeze această afacere. Președinta Asociației Furnizorilor de Produse Medicale, Ramona Ștefan, a declarat pentru gândul că Stryker este o companie serioasă.

Compania producătoare de dispozitive medicale Stryker va plăti 13,2 milioane de dolari pentru a rezolva acuzații civile potrivit cărora ar fi mituit medici și oficiali guvernamentali pentru a câștiga proiecte în cinci țări, între care și România, relatează New York Times, în ediția electronică.

Într-un raport al Comisiei americane pentru Securitate și Schimb, un fel de DNA al companiilor private americane, se detaliază și modul în care Stryker a operat în România.

Potrivit raportului, din 2003 și până în 2007, subsidiara Stryker din România Stryker România SRL a efectuat 192 de plăți „improprii” către oficiali români. Valoarea totală a acestor plăți este de aproximativ 500 mii dolari. În schimbul banilor, compania a obținut contracte de la spitalele publice din România.

În scriptele Stryker România SRL aceste plăți au fost înregistrate drept sponsorizări, plată pentru cazare și bilete de avion la evenimente medicale pentru oficialii din România. În realitate erau plăți ilegale în scopul de a obține contracte.

Ca rezultat al acestor plăți, Stryker România a obținut peste 1,7 milioane de dolari reprezentând profituri ilegale.

Spre exemplu, în aprilie 2004, un agent de vânzări al Stryker România a înregistrat în contabilitate sponsorizare unui oficial român, sponsorizarea reprezenta cheltuielile pentru prezența la o conferință în străinătate. Sponsorizarea a fost menționată în documentele companiei drept „benefică pentru afacerile companiei”. În schimb, Stryker a primit un contract pentru vânzare unui aparat medical. În plus, în documentele interne ale companiei s-a menționat că oficialul care a fost „sponsorizat” urma să devină șeful unui spital public. Compania a menționat în documentele interne că acest oficial urma să decidă pe o licitație la care Stryker a depus ofertă.

Contactați de gândul, reprezentanții companiei Stryker România SRL au precizat că nu au nimic de comentat față de acuzațiile autorităților americane.

„Este o companie serioasă și un colaborator serios”

Presedinta Asociației Furnizorilor de Produse Medicale, Ramona Ștefan, a declarat pentru gândul că Stryker România SRL este membră a asociației pe care o reprezintă. „Cazul prezentat se referă la un eveniment care s-au petrecut în urmă cu cinci ani. Eu nu eram președinte al asociației și nu am ce să comentez. Stryker România SRL  este o companie serioasă. Pe piața din România sunt prezenți cu proteze ortopedice”, a declarat pentru gândul Ramona Ștefan

Numele companiei Stryker România SRL este menționat și în dosarul în care a fost trimis în judecată medicul Șerban Brădișteanu pentru o șpagă de 4 milioane de euro. În acest dosar, Brădișeanu este acuzat că a luat mită pentru a achiziționa din banii statului aparatură medicală supraevaluată și necorespunzătoare. Brădișteanu, în calitate de șef al unei comisii de licitații, a aprobat achiziționare de aparatură medicală în valoare de 26 milioane euro care era supraevaluată cu 10 milioane euro. Procurorii DNA au explicat că Brădișeteanu ar fi primit mită 4 milioane euro de la câștigătorul licitației o companie austriacă. În dosar se menționează că printre companiile care au participat la acestă licitație a fost și Stryker România, companie care însă a fost descalificată.

Ce au descoperit investigatorii americani

Comisia americană pentru Securitate și Schimb (SEC) a declarat că firma a încercat să ascundă 2,2 milioane de dolari dați ca mită în Argentina, Grecia, Mexic, Polonia și România, prin înregistrarea acestora ca cheltuieli legitime pentru donații, costuri de transport, servicii de consultanță și comisii.

Stryker vrea să rezolve cazul fără a recunoaște sau să nege acuzațiile. Niciun avocat sau purtător de cuvânt al companiei nu a fost disponibil pentru a comenta aceste informații.

Potrivit acuzațiilor SEC, compania a obținut un profit de aproximativ 7,5 milioane ca rezultat al mitei.
Plățile au avut loc din 2003 până în februarie 2008 și au fost folosite pentru a ajuta compania să își păstreze capacitatea de a-și vinde produsele spitalelor publice. Într-unul dintre exemple, SEC susține că unitatea Stryker din Polonia le-a plătit directorului unui spital și soției acestuia excursii la New York și Aruba. Printre avantajele oferite cuplului s-au numărat un sejur de șase nopți la un hotel din New York și bilete la două spectacole pe Broadway.

SEC a precizat că firma desfășoară propria sa investigație.

Citește și