Companiile de stat, „victime-complice” ale înțelegerilor ilegale dintre firmele participante la licitațiile trucate

Companiile de stat, „victime-complice” ale înțelegerilor ilegale dintre firmele participante la licitațiile trucate
Publicat: 18/02/2020, 17:52

Pe lângă dosarele documentate împotriva firmelor acuzate de înțelegeri ilegale în cadrul licitațiilor organizate de companiile de stat, și acestea din urmă sunt verificate în prezent de Consiliul Concurenței în vederea depistării unor eventuale facilitări ale acestor acțiuni, a declarat marți, 18 februarie 2020, Bogdan Chirițoiu, președintele autorității de concurență.

Altfel spus, în cazul licitațiilor trucate dovedite, dacă o companie de stat a fost implicată într-o acțiune ilegală prin personalul angajat, atunci aceasta va fi sancționată în calitatea sa de facilitator.

„Cazurile de licitații trucate. Am avut situații când am sancționat înțelegeri ilegale între companiile participante la licitații. O notă de atenționare aici este pentru companiile de stat, victime ale acestor comportamente. Din păcate, ele uneori sunt victime-complice la aceste comportamente și practica noastră nouă este să sancționăm și companiile care sunt ținta trucării licitațiilor, dacă prin personalul lor sunt implicate în aceste comportamente”, a mărturisit șeful de la Concurență.

Chiar și în această situație, el a adăugat că facilitatorii sunt sancționați mai puțin decât făptașii, în condițiile în care practica spune că aceștia au primit amenzi în general cam de 3% din cifra de afaceri.

„Va trebui să vedem nivelul sancțiunii. În mod normal, facilitatorul este sancționat mai puțin decât principalii făptași, dar primește o sancțiune care, desigur, este un procent din cifra de afaceri”, a afirmat Bogdan Chirițoiu. „În teorie, maximul legal al oricărei amenzi este 10 la sută din cifra de afaceri pe anul anterior. Conform legislației europene, nu ai voie să dai sancțiuni mai mari de acest 10%. În practică, sancțiunile pentru un facilitator sunt mai mici decât sancțiunile pentru făptuitori. Dacă ne uităm, făptuitorii au primit sancțiuni în jur de 3%. Sunt lucruri pe care le vom stabili în câteva luni”.

Tarom și Transgaz, două cazuri în lucru. Electrica, un caz-școală

La finele conferinței Pria Competition, Bogdan Chirițoiu a vorbit de cazul Tarom. Acolo, spune el, principalele agenții de turism implicate într-o licitație au fost sancționate de autoritatea de concurență pentru faptul că s-au înțeles să nu scadă prețul biletelor curselor charter.

Potrivit precizărilor sale, în prezent se verifică dacă și Tarom ar putea fi inclusă la categoria facilitatorilor de înțelegeri ilegale. Deocamdată însă, autoritatea de concurență precizează că nu s-a constatat că Tarom ar fi vinovată sau nu.

„Majoritatea companiilor implicate, cele mai importante, au recunoscut această încălcare a legii. Acum, discuția este dacă această înțelegere a lor a fost facilitată de Tarom, cel care opera charterele pe care aceste companii s-au înțeles să nu scadă prețul biletelor pe aceste chartere. Vom finaliza cazul în câteva luni”, a continuat președintele Consilului Concurenței. „Momentan, nici măcar n-am constatat că Tarom este vinovat sau nu. S-ar putea să nu fie nicio amendă. Dacă va fi o amendă, se va da conform regulilor de stabilire a sancțiunilor. Din practică vă pot spune că, în general, facilitatorii sunt sancționați mai lejer decât cei care făptuiesc efectiv”.

Alături de Tarom, sub lupa Consiliului Concurenței se mai află în acest an și Transgaz, în ceea ce privește companiile care supralicitează.

„Avem o speță cumva similară la Transgaz în momentul de față, în care am constatat că mai multe companii s-au înțeles la licitațiile organizate de Transgaz. Aceste înțelegeri au implicat și angajați din Transgaz. Ce este important de spus este că vorbim de fapte comise acum mai mulți ani și care nu implică actualul management”, a afirmat Bogdan Chirițoiu. „Este a doua oară când sancționăm firme care au supralicitat la Transgaz. Ce avem de analizat este dacă a avut și Transgaz o responsabilitate în organizarea acestui cartel. Din nou, este un caz care se va termina în câteva luni”.

În plus față de acestea, unul dintre cele mai elocvente cazuri de licitație trucată cu care s-a confruntat autoritatea de concurență este cel al Electrica. Pe lângă firmele care ar fi păgubit firma, s-a constatat că inclusiv angajați ai companiei-țintă ar fi fost implicați în activități tip cartel.

„Am avut un caz acum doi ani, în care am sancționat companii care au păgubit Electrica, care s-au înțeles și au crescut prețul la echipamentele cumpărate de Electrica. Însă, am descoperit că și personal angajați Electrica au fost implicați în acest comportament și, atunci, am sancționat și Electrica, în acest caz ca facilitator al cartelului. Aici trebuie spus că aparent Electrica este păgubită. Dat fiind un sector reglementat, costurile se transmit spre cliențiilor, spre cei care sunt conectați prin intermediul rețelelor gestionate de Electrica”, a conchis șeful Consiliului Concurenței”.

Conform raportului de activitate al autorității de concurenţă pe 2019, instituția a finalizat 14 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu unul mai puţin faţă de 2018.

Din cele 14 investigaţii finalizate, jumătate au fost cazuri de abuz de poziție dominantă.

În 2019, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 96.432.485 lei (20,3 milioane euro), din care companiile au recunoscut aproximativ 30 de procente.

Sursă foto: Gândul.info

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum se simte Adi Nartea la 6 ani de la extirparea tumorii?! Ce face cu...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Surpriza din servieta diplomat. Marele secret al lui Nicolae Ceaușescu
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Astrofizicienii au măsurat „dansul” electronilor în strălucirea stelelor neutronice care explodează