Organizațiile RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE cer autorităților să găsească „acel punct de echilibru unde interesul consumatorului converge cu interesul producătorului”, astfel încât industria să nu intre în colaps.
Alte cerere vizează sistarea temporară a acreditărilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma să beneficieze de certificate verzi, începând cu data de 1 septembrie, cu excepția proiectelor pentru care au fost obținute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt în faze avansate de finalizare a investițiilor și a celor licențiate, pentru a permite autorităților și industriei regenerabile să identifice măsurile necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi, nefuncțional în prezent.
„În încercarea de a proteja în mod legitim consumatorul final, autoritățile române ezită să facă ceea ce toate celelalte Guverne au făcut în situații similare, respectiv să suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte până la identificarea unor soluții de finanțare viabile. În sens contrar, autoritățile împing cu bună știința investitorii existenți dar și pe cei noi din industria surselor de energie regenerabilă spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang ce va avea în final un impact negativ asupra cetățenilor. Rezultatul va fi creșterea iminentă a prețului energiei, care a scăzut semnificativ datorita aportului energiei regenerabile”, arată organizațiile, într-un comunicat.
Companiile din domeniul energiei regenerabile au investit până în prezent circa 7 miliarde de euro, unitățile însumând o putere instalată de aproximativ 5.000 MW.
Investitorii din domeniu acuză ANRE că vrea să impună în 2016, pentru al treilea an consecutiv, o cotă obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie sub cea stabilită de lege, respectiv de 12,15%, față de nivelul de 17% prevăzut inițial în Legea 220/2008.