Executivul a aprobat, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico – economici ai proiectului.
„Finanțarea se face, conform documentului, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu din bugetul de venituri și cheltuieli, iar sumele aferente despăgubirilor vor fi asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform legii. Valoarea totală a investiției este de 4.397.157.000 lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.
Proiectul va permite, după câțiva ani în care procesul a fost trenat, realizarea exproprierilor pentru cariera de la Jilț Nord, necesară pentru dezvoltarea CE Oltenia.
„Investiția de la Jilț Nord va avea un impact pozitiv pe termen scurt, mediu și lung. Vor fi securizate peste 700 de locuri de muncă și va fi asigurată dezvoltarea socio-economică a localităților din zona exploatării miniere. Un alt obiectiv este facilitarea atragerii investitorilor la procesul de ofertă publică primară lansat de CE Oltenia”, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.
Potrivit Ministerului Energiei, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, pe durata exploatării se vor execută lucrări de refacere a suprafețelor devenite libere de sarcini tehnologice și aceste lucrări sunt incluse în Proiectul tehnic de refacere a mediului și Planul Inițial de Încetare a Activității, obligație asumată prin documentația necesară obținerii licenței.
Exploatarea minieră Jilț Nord este situată în județul Gorj, pe teritoriul comunelor Mătăsari și Fărcășești.
Complexul Energetic Oltenia produce a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania produce 95% din lignitul României și poate genera până la 30% din consumul intern de energie electrică.
Compania controlată de stat, prin Ministerul Energiei, are aproape 15.400 de angajați și 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW.