Ioan Rusu este primar al comunei Ezeriș, din județul Caraș-Severin, din anul 2000. Atunci primeau ajutor social în jur de 120 de persoane, deși mulți aveau gospodării cu animale ori tractor în curte.
„Erau și asistați sociali care aveau și 70, 80, 100 de oi, tractor în curte și mașină și primeau ajutoare de la statul român, de la noi, practic, că cei care muncesc produc și din ce produc plătesc și asistații sociali. I-am pus să facă un șanț de 100 de metri și s-au îmbătat ca porcii, asta prin 2004 a fost”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioan Rusu.
Primarul comunei Ezeriș a afirmat că a reușit să scadă numărul asistaților sociali cu 75% în primul mandat, după ce nu le-a mai acordat indemnizații decât celor care chiar îndeplineau condițiile legii.
„Undeva după anul 2008 am avut șapte, opt asistați sociali, iar numărul lor a tot scăzut până am ajuns la unul și la niciunul. Ultimul asistat social pe care l-am avut a fost o băbuță, de peste 80 de ani, care a decedat anul trecut. Ea a fost singurul asistat social din comună, în ultimii cinci ani. Este posibil să nu ai asistați sociali, pentru că la noi în comună toată lumea muncește, nu stă la întins mâna. Nu le-am dat ajutoare sociale când au vrut și s-au dus ei singuri la muncă. Dacă nu primești pomană, trebuie să te duci să muncești, că altfel nu merge. Ajutoarele sociale sunt obligatorii în condițiile legii, dar unii primari mai trec și pe lângă lege și le dau ajutoare. La mine dacă nu s-au încadrat în parametrii legislativi, nu le-am dat, la muncă. Nu am făcut compromisuri, că puteam să fac: îi deschid o poziție separată la Registrul Agricol unui om, unde el nu are nimic, nevasta și copiii și restul rămân pe partea cealaltă, la bunica și bunicul sau mămica și tăticul, și atunci ceilalți nu au nimic și, cum spune legea, primesc ajutoare sociale. Asta este o posibilitate de a eluda legea, dar sunt și mai multe”, a explicat Ioan Rusu.
Primarul comunei Ezeriș a mai precizat că, în timp, i-a convins pe localnici că nu e o soluție să primească ajutor social, pentru că sunt locuri de muncă și chiar i-a ajutat pe o parte dintre ei să se angajeze în firme private din orașele vecine.
„Nu e corect să aștepte ajutorul social, pentru că locuri de muncă au fost și sunt în zonă. Și prin comună mai este nevoie de zilieri, că sunt muncile agricole. Pe care am putut, am ajutat, am încercat să le găsesc un loc de muncă, am discutat cu patroni, la firme private să meargă la muncă. Au fost discuții și conflicte de-a lungul anilor, unii au înțeles cu vorbă bună, alții cu legea în față, alții au înțeles că nu se fac compromisuri. S-a înțeles că nu se poate, banii respectivi vin din taxele lor, din impozitele lor, din banii statului, din care trebuie să facem drumuri, străzi, apă, canal, trotuare, cămine, școli, alte investiții de care beneficiară toată lumea, nu să dăm banii pe ajutoare sociale”, a mai declarat primarul comunei Ezeriș.
Ioan Rusu a mai spus că unii primari se folosesc de asistații sociali pentru a obține mai multe voturi la alegeri, însă el preferă să nu facă un astfel de compromis, iar gestul său a fost apreciat de comunitate.
„Se duceau destul de mulți bani pe ajutoare sociale și la o comună cum suntem noi, din categoria celor mai sărace, cu o populație de 1.300 de locuitori, nu prea ne permiteam, adică ne doream să avem investiții, să schimbăm nivelul de trai. Ajutor social pot lua toți aceia care au o casă și nu au peste 2.000 mp de teren, nu au bunuri și anumite beneficii. Dar aceste lucruri se pot eluda pentru că legea nu este clară, este lăsat loc de interpretare. Dacă un primar are 100 de asistați sociali la nivel de comună, multiplicat cu trei persoane într-o familie, de exemplu, sunt 300 de voturi și atunci el stă primar acolo cât vrea mușchiul lui. În cazul meu, la fiecare alegere numărul de voturi a crescut. La ultimele alegeri am avut 83% din voturi. Mie nu mi-au scăzut voturile pentru că le-am explicat celor din jurul meu că nu este corect să ne batem joc, că ne batem joc de bani și de noi, nu de altcineva. Oamenii au înțeles în timp și au văzut că este bine”, a conchis Ioan Rusu.
Comuna Ezeriș, din județul Caraș-Severin, are peste 1.300 de locuitori și este formată din satele Ezeriș și Soceni.