Prima pagină » Știri » Comuna fără cimitir, unde localnicii își înmormântează rudele în grădină: „Acesta este obiceiul și e mai bine așa, sunt mai aproape de noi”

Comuna fără cimitir, unde localnicii își înmormântează rudele în grădină: „Acesta este obiceiul și e mai bine așa, sunt mai aproape de noi”

În comuna Ceru Băcăinți din județul Alba nu există cimitir, iar moartea este o simplă mutare a persoanei decedate din casă, în grădină. Localnicii se bucură că pot ajunge mai ușor la locurile de odihnă veșnică ale rudelor, iar bătrânii sunt împăcați cu gândul că rămân aproape de cei dragi.

Ceru Băcăinți este comuna cu cei mai puțini locuitori din județul Alba, 350. La fel ca în majoritatea zonelor rurale, decesele depășesc nașterile: în doi ani au murit 11 persoane și s-a născut doar un copil. Comuna se extinde pe aproape 5.000 de hectare, iar pe săteni îi vezi rar împreună: la necazuri sau bucurii, la o înmormântare sau la o nuntă, de Paști sau de Crăciun.

Primarul Ioan Trif, care are 66 de ani, s-a născut în Ceru Băcăinți și nu ține minte să fi existat în comună vreodată cimitir. Doar dascălii, preoții și neamurile acestora au un loc comun de odihnă veșnică, fiind înmormântat în curtea bisericii.

„De când mă știu eu, în comună niciodată nu a existat cimitir. Oamenii își îngroapă rudele la locul cel mai frumos din grădina casei. Dacă până a fost viu spune >, i se îndeplinește dorința. Oamenii nu au cum să fie deranjați că nu e amenajat cimitir, iar în grădină e mult mai simplu, îl duci în două minute. Acesta e obiceiul și nu-mi dau seama ce s-ar întâmpla dacă ar trebui să-i obligăm să-și înmormânteze rudele în altă parte”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Ceru Băcăinți, Ioan Trif.

Edilul a explicat că dacă s-ar impune amenajarea unui cimitir, localnicilor li s-ar complica existența, care „și așa e destul de complicată”, majoritatea fiind vârstnici, iar banii îi câștigă greu. Un localnic, care și-a înmormântat părinții în grădină, că nici el, nici vecinii săi nu sunt deranjați de lipsa unui cimitir, precizând că „e mai bine așa decât să mergi trei kilometri pentru a aprinde o lumânare”.

„În comuna noastră casele sunt răsfirate, pe dealuri. Ar fi greu să-i duci 4-5 kilometri. La noi acesta este obiceiul și e mai bine așa, sunt mai aproape de noi”, a explicat acesta.

„La noi se zice că mortul nu trebuie zgâlțâit, pe pietre și pe podețe, peste gropi. Trebuie lăsat liniștit. Sicriul trebuie dus în liniște de rude, pe umeri, până la groapa săpată în grădină. Acolo îi plângem, le aprindem lumânări. Pomenirea lor o facem când ne este dor de ei, nu neapărat pe 1 noiembrie. Iar cei bătrâni ajung mai ușor la morminte, să-și plângă morții”, spune și o localnică.

Localnicii fac mormintele din ciment sau piatră, după posibilități, iar alții doar îngrădesc spațiul pe care crește iarba, și pun o cruce la capul defunctului. Comuna Ceru Băcăinți este una dintre cele mai sărace din județul Alba, iar tinerii sunt tot mai puțini. Activitatea grădiniței a fost suspendată, iar la școală merg aproximativ 20 de elevi. Comuna este acum la nivelul demografic al anului 1850, iar locuitorii sunt mai puțini decât erau în 1900.

Citește și