„Compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat atât Sindicatul «Viitorul Mineritului», cât și autoritățile în domeniul muncii asupra demarării procesului de concediere colectivă pentru aproximativ 35% din angajații rămași ai companiei, numărul final urmând a fi determinat după încheierea negocierilor cu sindicatul. Astfel, la un an după concedierile colective din martie 2014, când 1.000 de familii rămâneau fără sursă esențială de venituri în zona Roșia Montană, RMGC este constrânsă să continue disponibilizările din cauza întârzierilor nejustificat de mari în evaluarea și avizarea proiectului minier aurifer, în ciuda tuturor eforturilor companiei”, arată RMC, într-un comunicat.
Totodată, Roșia Montană Gold Corporation își reafirmă disponibilitatea de a dezvolta cea mai modernă mină auriferă din România și speră ca factorii de decizie să se implice în consultări cât mai curând posibil.
În 17 februarie, Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a trimis în șomaj tehnic 70 de angajați, din totalul de o sută de salariați ai companiei, ca urmare a incertitudinii prelungite privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Roșia Montană.
„Începând cu data de 17 februarie 2015, 70% dintre angajații companiei Roșia Montană Gold Corporation intră în șomaj tehnic prin întreruperea temporară a contractului de muncă pe termen nedefinit. Măsura șomajului tehnic este impusă de incertitudinea prelungită privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Roșia Montană, ceea ce determină continuarea programului de reducere a activităților și a costurilor companiei”, se arăta în comunicatul RMGC de la acea vreme.
Președintele Klaus Iohannis declara în luna ianuarie că poziția sa privind proiectul Roșia Montană nu s-a schimbat și consideră în continuare că nu a fost bine abordat, precizând că îi invită pe cei implicați, firma care dorește să investească și Guvernul, să reia discuțiile.
El mai spunea că fără o negociere bună, serioasă și aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate.
În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roșia Montană. O lună mai târziu, premierul Victor Ponta afirma că proiectul Roșia Montană este blocat până când nu există o susținere politică clară, el adăugând că, personal, consideră că pentru România este mai bine totuși să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.
Compania canadiană Gabriel Resources deține 80,69% din acțiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.
Gabriel Resources anunța în ianuarie că vrea o soluție amiabilă privind Roșia Montană și a trimis Președinției și premierului o notificare prin care cerea autorităților române să se angajeze într-un proces de consultare, menționând că ar putea recurge la arbitraj dacă nu se găsește o soluție pentru dezvoltarea proiectului.