Concediu de coșmar pentru o profesoară româncă, stabilită în Italia. „Turismul din România, dacă face progrese, să mi le arate şi mie, că nu le văd”
O româncă, profesoară de engleză în Italia, a venit în țara natală pentru a petrece concediul alături de mama sa, dar concluziile despre turismul românesc nu sunt deloc favorabile. Tânăra profesoară a vizitat zona Slănic Moldova-Târgu Ocna-Oituz (Bacău), unde frumusețile locurilor au fost umbrite de oamenii care nu respectă simple reguli care aparțin popoarelor civilizate.
Profesoara și-a prezentat experiența dezamăgitoare din vacanța de pe plaiurile miotirice.
Dacă la Slănic Moldova, profesoara a fost consternată de faptul că oamenii care sunt cei mai expuși unor infectări cu coronavirus, nu respectă regulile de protecție, la rezervația Naturală de la Oituz s-a confruntat cu o mare de gunoaie , aruncate de oameni în natură.
La hotel și la restuarante, personal fără mască
„Am dus-o pe mama la munte, în zona Slănic Moldova, de sâmbătă până marţi. La cazare, doamna care ne pregătea camerele: «Ah, sunteţi cu mască, credeţi în Covid». «Nu, cred în ştiinţă, doamnă! Nu trebuie să cred în curent electric ca să nu bag mâinile în priză!», i-am răspuns. Peste tot, Oituz, Negoieşti, vânzătoarele de la magazine erau fără mască. Iniţial, luate cu frumosul – «De ce?» – au avut tot felul de explicaţii: «Păi, tocmai am mâncat», «Păi, mi-e cald». La restaurante situaţia nu a fost diferită”, a povestit profesoara.
„Aerisirea sau ventilaţia există se pare doar în visuri”
Profesoara a remarcat nereguli și la salina de la Târgu Ocna.
„La Salina de la Târgu Ocna, superbă şi imensă, miros cumplit de motorină, pentru că oamenii sunt duşi în subteran cu autobuze din 1960 toamna, cu 240 metri mai sub pământ, dar un drum de kilometri de fapt. Aerisirea sau ventilaţia există se pare doar în visuri. Am făcut reclamaţie: miros, autobuze, acces handicapaţi zero, nu se rambursează bilete. Cică aerul este verificat în fiecare dimineaţă. Am cerut analizele, nu plătesc să respir aerul ăla viciat”, a mai povestit Iulia Negru.
„Am cules trei saci negri de gunoaie lăsate de săteni pe drumul ce duce spre Rezervaţie”
Nici următoarea experienţă nu a fost mai plăcută pentru femeia care predă engleza la Universitatea din Triest, Italia.
„La Rezervaţia Naturală de la Oituz: barieră, niciun acces. Am cules trei saci negri de gunoaie lăsate de săteni pe drumul ce duce spre Rezervaţie. Am încercat a doua zi cascada Buciaşi: am cules alte gunoaie, din nou. Trasee: zero. La pensiunea unde am stat: cumetrie, cade curentul („nu e vina noastră”), nu merge internetul (idem), a picat şi semnalul TV (aţi ghicit, idem). Dar bate clopotul ca să… alunge norii. Da, în 2020, se alungă norii aşa. Turismul din România, dacă face progrese, să mi le arate şi mie, că nu le văd”, a mai spus românca.
Profesoara a precizat că a făcut reclamație la Protecția Consumatorului și așteaptă explicații cu privire la permisiunea ca unii oameni să nu respecte legea.