Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu. În rândurile următoare vom arăta cum se calculează aceasta și de câte zile poate beneficia un angajat.
Indemnizația de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă., conform art.150 din Codul Muncii – Legea nr.53/2003.
Indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Concret, pentru stabilirea cuantumului indemnizației se calculează media zilnică a drepturilor cu caracter permanent menționate din ultimele 3 luni anterioare celei în care se efectuează concediul și se înmulțește cu numărul de zile de concediu de odihnă.
Acest cuantum se va compara cu salariul de bază, sporurile și indemnizațiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de muncă. Valoarea indemnizației acordate va fi cea mai favorabilă dintre cele comparate.
Media zilnică se determină ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 3 luni și numărul de zile lucrate.
Exemplu:
ianuarie 2021 4000 lei: 20
decembrie 2021 4000 lei: 21
noiembrie 2021 4000 lei: 20
Făcând totalul de mai sus, se remarcă >>> 12.000 lei: 61= 196,72 lei (cu cât se plătește o zi de concediu).
196,72 x 6 zile de CO = 1.180 lei indemnizația de concediu aferentă pentru cele 6 zile de concediu de odihnă.
Verificare calcul indemnizație concediu:
4000 lei: 21 de zile lucrătoare = 190,47
190,47 x 6 zile de CO = 1.142 lei (inferioară față de 1.180 lei, așadar indemnizația de CO pentru cele 6 zile va fi suma de 1.180 lei, așa va arată un calcul concediu de odihnă)
Atenție mare la faptul că în perioada de CO, salariatul nu va primi o indemnizație de CO inferioară față de salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite în mod habitual.
Dacă în luna ianuarie, angajatul ar fi avut un salariu de 4000 de lei pentru 21 de zile lucrate, dacă își ia 6 zile de CO, nu poate avea un salariu final mai mic decât acest prag.
Perioada de CO nu diminuează nivelul salariului obținut pentru că alături de zilele lucrate se adaugă și indemnizația de concediu de odihnă.
Va reamintim că durata minimă a concediului de odihnă în România este de 20 de zile pe an. Concret, acesta se calculează direct proporțional cu perioada lucrată din anul respectiv.
Că exemplu, 20 zile : 12 luni = 1,66 zile de concediu pe luna (pentru orice angajat), considerând că acesta are numărul minim de zile de concediu, adică 20.
Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile.
La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.