„Am fost în Piața George Enescu să văd dacă au montat ceva. Echipa care trebuia sa monteze scena, plecase cu câteva minute înainte. Camioanele nu au mai ajuns. Angajații de la Compania Parking erau la datorie, după ce au fost sunați aseară sa vina la muncă”, a scris pe Facebook reprezentantul celor două grupuri civice contestatare.
Trupa VUNK, Andra, dar și alți artiști care ar fi urmat să concerteze, duminică, la evenimentul organizat de Institutul Revoluției Române, s-au retras încă de vineri. De altfel, trupa VUNK a scris pe pagina sa de Facebook faptul că nu va participa la evenimentul programat duminică.
„Duminică, VUNK ar fi trebuit să cânte în Piața George Enescu la evenimentul „30 de ani de libertate”, concert pe care îl consideram un omagiu adus victimelor Revoluției din ’89. În urma detaliilor despre eveniment care au ajuns la noi în ultimele ore am constat că scopul acestuia e mai puțin clar decât credeam noi. Anunțăm pe această cale retragerea VUNK de la evenimentul organizat de Institutul Revoluției Române”, conform unui anunț publicat de trupă pe pagina sa de socializare.
Reprezentantul Geeks for Democracy a spus, vineri seara, pentru MEDIAFAX, că și stuff-ul solistei Andra a spus că aceasta nu va participa la concert.
Concertul programat pentru duminică, de către Institutul Revoluției Române, aflat în subordinea Senatului României și condus de Ion Iliescu și de Gelu Voican-Voiculescu, este contestat de mai multe grupuri civice, potrivit unui comunicat de presă remis vineri.
Comunicatul comun de presă este semnat de Freedom House, Forum Apulum, Funky Citizens, #Rezistența, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide.
Este vorba despre un concert desfășurat de la ora 16:00 în Piața George Enescu, într-un spațiu alăturat Pieței Revoluției, iar printre cei anunțați să cânte se aflau Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu sau Horia Moculescu, conform sursei citate.
Mai multe organizații civice au anunțat că protestează față de organizarea evenimentului și atrag atenția că acesta reprezintă „o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluției din 1989 și urmașilor acestora”.
„Organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment și un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică ușoară și populară nu poate fi, în niciun caz și sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluției, pentru răniții din decembrie 1989 și pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate”, explică semnatarii documentului.
Conform sursei menționate, organizatorii acestui eveniment au jucat roluri-cheie în desfășurarea tragediilor din decembrie 1989 și atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpați pentru crime împotriva umanității ca urmare a acestui fapt.
Conform SICAP, platforma publică de achiziții publice, pentru acest concert s-au alocat 1000.000 de euro.