Prima pagină » Știri » Concluzia Comisiei din Parlament, după audierea lui Florian Coldea: „Acuzațiile la adresa SRI sunt nefondate”

Concluzia Comisiei din Parlament, după audierea lui Florian Coldea: „Acuzațiile la adresa SRI sunt nefondate”

Directorul interimar al SRI Florian Coldea este audiat luni, 9 februarie, începând cu ora 10.00, de Comisia parlamentară de control al SRI, urmând ca acesta să dea explicații deputaților și senatorilor despre acuzațiile Elenei Udrea la adresa lui, precum și despre situația generată de demisia lui George Maior de la conducerea serviciului.

„Audieri de tip maraton” au avut loc luni, 9 februarie, la comisia pentru controlul parlamentar al activității SRI. După aproape șapte ore de audieri și dezbateri, președintele comisiei, Georgian Pop, a anunțat că acuzațiile făcute de Elena Udrea în spațiul public sunt „nefondate și defăimătoare”.

Conform unui comunicat al comisiei, temele audierii de luni au fost: „perspectivele de evoluție ale principalelor riscuri și amenințări la adresa securității naționale a României in anul 2015 și pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri; analiza situației generate de demisia lui George Maior din funcția de director al SRI; analiza situației generate de afirmațiile/acuzațiile la adresa SRI și a conducerii interimare a SRI, apărute în spațiul public in ultimele zile”.

La final, „comisia parlamentară a determinat faptul că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal și neutralitatea impusă prin lege instituției și reprezentanților acesteia”.

Referitor la o posibilă implicare a Serviciilor în anchetele justiției, comisia parlamentară a concluzionat că relația dintre SRI și DNA și DIICOT este una legală și s-a desfășurat „în condiții foarte bune”. În plus, numărul de informări transmise de SRI a crescu

„Astfel, în raport cu acuzațiile exprimate în spațiul public, comisia a constatat că numărul informărilor transmise de SRI la DIICOT, în 2013,  a crescut cu 53% față de media anilor 2011 – 2012, iar în 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informări (creștere cu 34% față de media 2011 – 2013). Comisia parlamentară a determinat faptul că nu s-au înregistrat elemente de nelegalitate în modul de interacțiune între SRI sau reprezentanții Serviciului și magistrați”, se arată în concluziile comisiei.

Audierile au durat în jur de 5 ore, până când generalul Florian Coldea a părăsit sala, pentru a permite subordonatului său, șeful Direcției de Securitate din SRI, să prezinte raportul cu rezultatele anchetei interne a serviciului, cu privire la acuzațiile Elenei Udrea. Ulterior, ședința comisiei a mai durat încă două ore, pentru a dezbate raportul intern al SRI și a elabora concluziile.

Florian Coldea a precizat că anul 2014 a fost unul încărcat de conotații electorale, însă SRI nu s-a implicat în lupta politică, fiind „imparțial”.

„Am solicitat Comisiei permisiunea de a mă retrage astfel încât cel care a inițiat și realizat verificarea mea să se poată exprima cu maximă obiectivitate. Resping categoric afirmațiile exprimate public la adresa SRI și a mea, pe care le consider denigratoare și lipsite de orice fundament real. Consider că orice persoană care deține astfel de informații trebuie să se adreseze Ministerului Public sau, după caz, Comisiei de control al SRI. Am asigurat membrii Comisiei că SRI își face în continuare datoria”, a declarat Florian Coldea.

CITEȘTE AICI COMUNICATUL INTEGRAL AL COMISIEI, DUPĂ AUDIEREA LUI FLORIAN COLDEA

Elena Udrea a lansat, începând de vineri, 30 ianuarie, acuzații grave la adresa lui Florian Coldea. Udrea l-a acuzat pe Coldea că i-ar fi cerut fostului ei soț, Dorin Cocoș, să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, pentru televiziuna acestuia. De asemenea, Udrea l-a acuzat pe Coldea de implicare în campania electorală, prin coordonarea unei campanii de denigrare la adresa sa. La câteva zile, după ce procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a Elenei Udrea și în dosarul Microsoft, fostul ministru al Dezvoltării a povestit cum un alt nume din același dosar, Dinu Pescariu, a rugat-o să intervină la actualul șef interimar al SRI, Florian Coldea.

Acuzații la adresa lui Coldea a adus și Alina Bica, Fosta șefă a DIICOT. Potrivit acesteia, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut să reanalizeze situația lui Ovidiu Tender, în dosarul Carom, dată fiind poziția în Africa a acestuia din urmă și contractele pe care urma să le deruleze.

UPDATE 16.40 Concluzia Comisiei de Control al SRI este că „acuzațiile la adresa SRI sunt nefondate”, a anunțat șeful Comisiei, deputatul Georgian Pop. El a precizat că membrii comisiei au adresat întrebări punctuale lui Florian Coldea, iar răspunsurile „s-au bazat pe documente-suport”.

„Am avut audieri de tip maraton. În spatele tuturor răspunsurile la întrebările noastre au stat răspunsuri bazate pe documente oficiale. […]Nu a existat niciodată o discuție a conducerii SRI sau a domnului Coldea privitoare la sume de bani, transferuri sau afaceri sau vreo astfel de implicare a Serviciului, lucru demonstrat de documente. Acuzațiile lansate sunt nefondate, defăimătoare, iar documentele prezentate nouă au probat într-un mod extrem de clar și credibil că sunt necredibile”, a declarat Georgian Pop, la finalul ședinței.

Orice magistrat poate verifica dacă noi ne-am făcut treaba bine, sunt documente strict secrete, dar sunt documente oficiale ale statului român”, a adăugat el.

Pop a mai precizat că întâlnirile care au avut loc între Elena Udrea, George Maior și Florian Coldea, la sediul SRI, „au fost făcute strict în baza procedurilor de acces în SRI.”

„Întâlnirile care au existat între doamna Udrea și George Maior au fost făcute pe baza procedurii interne de acces în sediile SRI. Este o practică a oricărui Serviciu, înalți demnitari, diplomați solicită întâlniri cu serviciile. Este o practică uzuală, normală, dar toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte”, a precizat Pop.

De altfel, senatorul PSD Daniel Savu, fost ofițer al SRI și membru al Comisiei, a precizat că Udrea a fost la SRI de două ori, pe 10 noiembrie și pe 15 decembrie. „La niciuna dintre aceste întâlniri, ea nu a sesizat acele aspecte pe care le acuză acum. Domnul Coldea a fost invitat de domnul Maior la acele întâlniri„, a spus Savu, precizând că probabil ea a s-a aflat acolo în calitate de „fost candidat” la președinție.

Savu a mai precizat că Direcția de Protecție Internă care a realizat ancheta internă a SRI cu privire la acuzațiile aduse lui Coldea nu i se subordonează lui Florian Coldea.

Savu a mai precizat, întrebat fiind despre acuzele aduse de fosta șefă a DIICOT Alina Bica la adresa SRI, că SRI a colaborat foarte bine cu DIICOT în mandatul ei. „În perioada 2013-2014 au fost vreo 170 de informări în 2013 și peste 190 în 2014, doar la structura centrală a DIICOT, plus alte 600 în 2013 și vreo 600 în 2014 la structurile teritoriale. Deci nu se justifică afirmațiile că a primit doar două informări de la SRI”, a spus Savu.

Daniel Savu a mai spus că Alina Bica nu poate fi audiată în Comisia SRI, dar „Parchetul Militar se poate autosesiza”.

UPDATE 16:23 Reprezentanții SRI au părăsit audierea Comisiei parlamentare. În momentul de față, membrii Comisiei elaborează concluziile audierii.

UPDATE 15:01 Coldea: „Am solicitat Comisiei permisiunea de a mă retrage astfel încât cel care a inițiat și realizat verificarea mea să se poată exprima cu maximă obiectivitate. Resping categoric afirmațiile exprimate public la adresa SRI și a mea, pe care le consider denigratoare și lipsite de orice fundament real. Consider că orice persoană care deține astfel de informații trebuie să se adreseze Ministerului Public sau, după caz, Comisiei de control al SRI. Am asigurat membrii Comisiei că SRI își face în continuare datoria”.

Coldea a părăsit audierile de la Comisie, pentru a permite prezentarea raportului intern al SRI, legat de acuzațiile care i s-au adus. Motivația sa a fost ca această prezentare să poată fi făcută cu „obiectivitate”. Raportul este prezentat de șeful Direcției pentru Securitate din SRI, conform deputatului Georgian Pop.

UPDATE 15:00 Șeful comisiei, Georgian Pop: „Vreau să vă reafirm faptul că până în acest moment nu a venit nicio plângere scrisă. Practic, noi ne-am autosesizat pe acuzațiile care au fost făcute în spațiul public în ultima perioadă. Fiecare membru din comisie a adresat directorului interimar întrebări”. Din declarația lui Georgian Pop, reiese că raportul SRI nu a fost prezentat încă. El va fi prezentat în absența lui Florian Coldea.

UPDATE 14:15 În acest moment, este prezentat raportul SRI după ancheta internă privind acuzațiile Elenei Udrea.

UPDATE 12:30 După două ore de audieri, membrii comisiei au ajuns la ultimul punct de pe ordinea de zi, cel care face referire la acuzațiile Elenei Udrea care îl vizează pe Florian Coldea.

UPDATE 11:45 Deputatul PSD Sebastian Ghiță, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, nu participă la ședința în care este audiat Florian Coldea.

UPDATE 10:33 Președintele Comisiei, Georgian Pop, a declarat că unul dintre subiectele aflate în discuția cu conducerea SRI vizează „acuzațiile publice făcute la adresa SRI sau a reprezentanților SRI” în ultima perioadă. El a menționat că este vorba de o autosesizare a acestui for, deoarece până în prezent nu a fost primită la Comisie „nicio adresă, nicio solicitare pentru a verifica anumite lucruri”, transmite Mediafax. „De la oricine a făcut acuzații în ultima săptămână, nimeni nu ne-a trimis nimic oficial la Comisie ca să verificăm eventual cu date (…) adică de la doamna Elena Udrea. Deci, repet, suntem în situația de autosesizare”, a mai spus Pop, potrivit sursei.

UPDATE 10:30 Coldea le-a declarat jurnaliștilor, înaintea ședinței, că a venit pentru a lămuri subiectele aflate pe ordinea de zi a Comisiei de control a activității SRI, refuzând să facă alte comentarii, informează Mediafax.

UPDATE 10:12 Directorul interimar al SRI, Florian Coldea, a ajuns la audierea din Parlament.

captură Digi24

Cine sunt cei opt care-l vor audia pe Coldea

Audierea lui Florian Coldea, care va începe luni, de la ora 10:00, va avea loc cu ușile închise. Președintele comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, a afirmat într-o postare pe Facebook că audierea va avea loc, „ca întotdeauna, conform normelor legale în vigoare, iar conținutul oricărei audieri a conducerii SRI este redat în documentele oficiale care rezultă din acea audiere”. „Mă refer, așadar, la documente oficiale care aparțin statului român, care sunt oricând opozabile justiției, astfel încât efectuăm cu maximă responsabilitate și rigoare aceste audieri. În plus, la audieri, fiecare membru al Comisiei parlamentare, atât de la putere cât și din opoziție are dreptul și libertatea de a adresa orice întrebare pe care o consideră necesară lămuririi oricărui aspect dezbătut în cadrul audierilor”, a scris Georgian Pop pe pagina personală de Facebook.

Comisia este formată, în prezent, din opt membri, dintre aceștia, doi parlamentari acuzați de fapte de corupție, doi absolvenți ai Colegiului Național de Informații, un fost ofițer SRI și un traseist.

Președintele comisiei pentru controlul SRI, Georgian Pop, este un tânăr deputat PSD. Cunoscut din stenogramele Wikileaks sub numele de „Deep Throat”, când transmitea americanilor despre planurile PDL și PSD de formare a noului guvern. La vremea respectivă, Pop vorbea despre despre „persoanele proaste și lacome” din PSD, „povara specială Năstase”, în timp ce despre Victor Ponta spunea că „numai gura e de el”.

Georgian Pop este deputat PSD din 2008, acum fiind la al doilea mandat consecutiv. A absolvit, în 2009, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” – Colegiul Național de Informații, an în care și-a obșinut și doctoratul în Sociologie, la Universitatea București.

În 2007, el a absolvit Colegiul Național de Apărare, din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Mai mult, în 2005, Georgian Pop a urmat programul George C.Marshall – „European Center for Security Studies – Leaders Program in Advanced Security Studies”, plus un stafiu de pregătire, în 2003, la Departamentul de Stat al SUA.

Vicepreședintele comisiei, deputatul Octavian Popa, este și el absolvent al Colegiului Național de Informații. Licențiat în istorie și cu un master în dreptul mediului și altul în management, Popa este la al doilea mandat de deputat, ales pe listele PNL.

Senatorul UDMR Verestoy Attila este secretarul comisiei de control al SRI. Ales în Parlament încă din 1990, de numele lui Verestoy se leagă numeroase scandaluri legate de defrișările ilegale de păduri, căpătând porecla de „Drujba lui Dumnezeu”.

În 1994, udemeristul a absolvit Colegiul Național de Apărare din București, în timp ce în 1996 se regăsea și el în programul „George C. Marshall” din Germania, la Colegiul de studii strategice.

În plus, Verestoy Attila are și un doctorat în chimie anorganică și protecția mediului.

Citește aici despre ceilalți membri ai comisiei, printre ei un fost ofițer SRI care acum îl audiază pe șeful SRI

Principalele scandaluri în care a fost implicat SRI

În martie 2013, fostul șef al SRI, George Maior, declara că în România există o „mitologie” cum că SRI este un serviciu necontrolat și că, de fapt, nu ar fi deloc așa. „Faceți o comparație cu orice altă instituție de informații din țară și veți constata că nu este așa. Au avut loc controale inopinate la diverse unități ale Serviciului, au avut loc interpelări multiple ale comisiei la care s-a răspuns și la care se răspunde în continuare, au avut loc discuții în comisii”, spunea George Maior.

Cum însă activitatea Comisiei este strict secretă, rapoartele sale putând fi făcute publice doar cu acordul birourilor permanente ale celor două camere ale Parlamentului, iar informațiile oferite fiind chiar cele ale SRI, publicului civil nu îi rămâne altceva de făcut decât să creadă pe cuvânt că SRI e sincer, iar membrii Comisiei chiar își fac treaba cu rigoare.

Mai jos, gândul vă prezintă o cronologie retrospectivă a scandalurilor în care a fost implicat SRI în ultimii 22 de ani și cum s-a implicat Comisia de control în rezolvarea acestor cazuri.

Ianuarie 2015. George Maior-CCR. Au loc declarațiile belicoase ale lui George Maior la adresa Curții Constituționale a României, în contextul desființării, în perioada iunie 2014-ianuarie 2015, a celor trei legi supranumite Big Brother. Maior acuză CCR că este responsabilă în cazul unei „catastrofe”, pentru că a desființat aceste legi care ar fi ajutat SRI să își facă munca antiteroristă. Comisia parlamentară nu a reacționat, iar George Maior și-a dat demisia la scurt timp, pe 27 ianuarie.

Octombrie-noiembrie 2014. Maior premier. Are loc campania electorală pentru alegerea președintelui României. George Maior este pomenit în repetate rânduri de politicieni, inclusiv de premierul Victor Ponta, ca nefiind străin de un scenariu în care el ar fi numit premier, dacă Victor Ponta ajunge președinte. Comisia SRI nu reacționează.

12 septembrie 2014. Victor Ponta ofițer acoperit. Înainte de campania electorală, fostul președinte Traian Băsescu lansează scandalul Victor Ponta-ofițer acoperit, prezentând în sprijinul afirmațiilor sale doar niște interpelări ale fostului senator PSD Valer Marian. Comisia SRI nu se sesizează, șeful ei, deputatul Georgian Pop, spunând că George Maior a dat asigurări ferme în cadrul comisiei, încă din ianuarie 2013, că SRI nu are ofițeri activi în cadrul Parlamentului.

Iunie 2014. Scandalul Bercea Mondial-Mircea Băsescu. Interlopul susține că i-a dat bani fratelui președintelui, pentru a interveni la Traian Băsescu și a-l scăpa de dosarele penale. Se pune problema dacă Traian Băsescu a fost informat de SRI cu privire la relația fratelui său cu un clan interlop. George Maior este audiat în Comisia SRI. El explică faptul că SRI l-a informat pe Traian Băsescu în 2009 de clanul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, însă nu și despre relația acestuia cu fratele său. Explicația: aceste aspecte fuseseră deja semnalate organelor de urmărire penală, iar SRI nu mai avea voie să le dezvăluie și altor beneficiari legali ai informației, precum președintele.

SRI susține că l-a luat în vizor pe Bercea încă din 2001 și că, de-a lungul timpului a trimis 13 informări autorităților centrale (Președinte, Guvern), 14 informări decizionarilor locali și 19 sesizări organelor de urmărire penală. Aceste informări s-ar fi întins în peste 400 de pagini.

30 septembrie 2013. Proteste Roșia Montană. Au loc proteste de o magnitudine fără precedent, din cauza legii promovate de Guvern, pentru exploatarea zăcămintelor de aur de la Roșia Montană, ce ar urma să fie acordată firmei canadiene RMGC. George Maior este chemat în Comisia SRI pentru explicații.

Maior anunță că SRI a descoperit „structuri extremiste eco-anarhiste” care au încercat să deturneze și să exploateze protestele anti-Roșia Montană, care au fost „de altfel legitime”. Maior a explicat că SRI a acordat atenție acțiunilor interesate menite să influențeze actul decizional în cazul Roșia Montană și că au fost realizate peste 500 de informări din ianuarie 1999 până în septembrie 2013 care au fost remise celor peste 120 de persoane care s-au aflat în funcții pe parcursul acestor ani. Era vorba despre analize complexe asupra riscurilor și beneficiilor implementării proiectului, posibile modalități de acțiune, poziționare a părții române, necesitatea stabilirii valorii și structurii geologice exacte a zăcământului, precum și riscul apariției unor blocaje în implementarea investiției.

12 februarie 2013. Sebastian Ghiță, ofițer acoperit. Are loc un schimb dur de replici în spațiul public, între deputatul PSD Sebastian Ghiță și senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu. SRS îl acuză pe Ghiță că este ofițer acoperit al SRI, drept urmare George Maior este chemat pentru explicații în Parlament, pentru a vorbi despre existența agenților SRI care sunt în același timp și parlamentari.

George Maior neagă ferm acest scenariu, spunând că astfel de afirmații sunt „fie interesate, fie gratuite, fie emise în necunoștință de cauză”.

Maior dezvăluie ulterior audierii că a fost întrebat în Comisie cum pot parlamentarii ști că lucrurile stau chiar așa cum le spune Maior. „Dacă îmi trimite o scrisoare sau mă întreabă în cadrul oficial al comisiei și eu spun că nu, acest raspuns are și o valoare juridică clară”, a fost răspunsul șefului SRI.

Octombrie 2011. Clanul Butoane omoară un american. Interlopul giurgiuvean Gypsy Gypsanul îl omoară pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, jucător la CSS Giurgiu, într-o altercație într-o discotecă. Se dovedește că el este un protejat al clanului Butoane din Giurgiu, aflat în legături cu mai marii județului, inclusiv cu oameni din Poliție și cu senatorul UNPR Cezar Măgureanu și familia sa, cu care Butoane avea afaceri.

George Maior este audiat în Comisia SRI pentru a prezenta situația crimei organizate și a clanurilor interlope din România, din perspectiva SRI. „Preferăm să ne ocupăm și suntem obligați să ne ocupăm de aspectele de securitate națională. De infracțiunile de drept comun va trebui să se ocupe foarte intens și nu vreau să comentez activitatea altor instituții, evident, în primul rând Poliția, Ministerul de Interne. Dar noi avertizăm asupra acestui fenomen care a crescut în intensitate”, a spus George Maior.

August 2009. Mircea Băsescu, afaceri cu armament. Sorin Roșca Stănescu lansează scandalul implicării lui Mircea Băsescu, fratele președintelui, într-o afacere cu armament taiwanez, în care ar fi fost implicat și un presupus suspect de sprijin pentru terorism, Bakri Imad Abdul Reda, care ar fi avut legături cu Hezbollah. SRI dă o notă informativă în Parlament, însă ea rămâne secretă. Scandalul rămâne fără efect, pentru că instituțiile implicate nu descoperă nereguli, iar o investigație de presă arată că SRS a dezinformat, punând cap la cap informații adevărate cu unele false.

Mircea Băsescu este acuzat de jurnalist că l-a ajutat pe un fost cadru al armatei, Cornel Purcărea, administrator al firmei Oxo Network Consulting SRL, să descarce în Portul Constanța mai multe containere cu muniție din Taiwan, care a fost apoi distrusă la unitatea militară Băbeni. Depozitarea muniției s-ar fi făcut în depozitele unei firme constănțene care aparținea fiicei lui Mircea Băsescu. Anterior, Purcărea fusese administrator al firmei Romagro, care era deținută de libanezul Bakri Imad Abdul Reda, despre care jurnalistul Roșca Stănescu a susținut că ar fi fost investigat de Interpol pentru legături cu Hezbollah. De fapt, o anchetă a jurnaliștilor de la EvZ a arătat că ancheta Interpol viza nereguli în afacerile cu cereale, nu terorism.

Citește aici în ce alte scandaluri a mai fost implicat SRI!