Concurența investighează în paralel cu DIICOT un caz de trucare a unor licitații Transgaz. Prejudiciul se anunță uriaș
„Avem în derulare, în momentul de față, un prim caz la care lucrăm în paralel cu Parchetul. Am mai preluat cazuri de la Parchet, pe care, apoi, le-am instrumentat, dar acesta este primul pe care il investigăm în același timp. Este un caz-test foarte important pentru noi pentru că dorim să avem o aplicare sinergică, să nu fie conflicte între cele două legi, Codul penal și Legea concurenței”, a afirmat Chirițoiu, într-o conferință pe tema achizițiilor publice.
Investigația a fost declanșată în 2014 și este legată de posibila trucare a unor licitatii organizate de Transgaz, în 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale. Investigația a fost ulterior extinsă și pentru o altă procedură pentru care există suspiciunea participării cu oferte trucate.
Bogdan Chirițoiu a precizat că, pentru Consiliul Concurenței, este foarte important să primească informații din partea instituțiilor publice care sunt implicate în achizițiile publice.
„Suntem una dintre principalele instituții care au pârghiile legale în ceea ce privește sancționarea companiilor. Colaborăm cu autoritățile contractante și cu cei care le supraveghează, ANRMAP, până de curând, și Curtea de Conturi. În ultimii ani chiar au fost din ce în ce mai multe cazuri în care, pe baza unor sesizări din partea Curții de Conturi sau a Pachetului, Consiliul a sancționat înțelegeri ilegale între companii, care au fost ulterior și confirmate de instanță”, a afirmat Chirițoiu.
Achizițiile publice reprezintă o piață de 15 miliarde euro, respectiv 10% din Produsul Intern Brut și aproximativ o treime din ceea ce cheltuiește statul din bugetul consolidat.
„În acest domeniu al achizițiilor publice, avem două obiective: concurența și obținerea de beneficii pentru stat, pentru sectorul public. Foarte multe companii depind de acest sector al achizițiilor publice și de aceea este important pentru bunăstarea economică a României ca acest domeniu să funcționeze bine, iar între companii să se manisfeste concurența. Este foarte important ca banii statului să fie bine cheltuiți”, a arătat Chirițoiu.
Președintele Consiliului Concurenței afirmă totodată că instituția vrea să permită accesul cât mai liber companiilor care sunt interesate să participe în achizițiile publice și să nu lase administrația să intervină cu anumite măsuri care să limiteze accesul.
„Dorim să ne asigurăm că administrația publică nu poate în mod discreționar și cumva arbitrar, să elimine accesul companiilor la procedurile de achiziții. În același tim, încercăm să prevenim trucarea licitațiilo prin înțelegeri între companiile participante. Deocamdată suntem dependenți de semnalele pe care le primim din partea diverselor instituții implicate în procesul de achiziții publice. Aș vrea să ajungem la faza în care să avem suficiente date în SEAP cu care să ne putem «juca», să le putem prelucra statistic, să putem observa anumite tendințe, să ne punem anumite semne de întrebare și astfel să ne putem autosesiza”, a mai spus Chirițoiu.