Salariile peste medie, asigurarea unui loc de muncă și nu în ultimul rând pensiile militare fac din Academia de Poliție una dintre cele mai „vânate” instituții de învățământ superior din România, unde, an de an, concurența este una acerbă. Totuși, chiar dacă, la prima vedere, pare că îi pregătește doar pe viitorii ofițeri de poliție, această instituție produce specialiști pentru toate armele Ministerului de Interne, cum sunt Jandarmeria sau Pompierii.
O dovadă a interesului pe care tinerii îl au pentru Academia de Poliție, este numărul mare de candidați care se înregistrează în fiecare an. Astfel, media de candidați este de zece pe loc, cu toate că pregătirea nu este deloc ușoară. Pe lângă cunoștințele de natură teoretică, candidații trebuie să promoveze cu brio și un set de examene sportive, pentru care este nevoie de forți, viteză și îndemânare.
Mai mult, testele fizice sunt aceleași atât pentru fete cât și pentru băieți.
Una dintre cele mai vizate specializări este Facultatea de Poliție, unde viitorii studenți pot opta pentru o mulțime de specializări, cum sunt ordinea publică, poliția rutieră, investigațiile criminale, investigarea infracțiunilor economice, combaterea crimei organizate sau criminalistică.
În același timp, studenții se pot orienta către Facultatea de Poliție de Frontieră, care este distinctă față de prima, Jandarmi, Pompieri ori Ahivistică.
Cu excepția Facultății de Arhivistică, în cazul tuturor facultăților din cadrul Academiei de Poliție, după absolvire, Ministerul Afacerilor Interne oferă un loc de muncă. Numai că, orașul în care va fi prestat acest serviciu, nu este, întotdeauna, la alegere.
Oficiali din cadrul Academiei de Poliție au explicat, pentru Gândul.ro, că, în funcție de notele obținute, absolvenții pot opta pentru orașul în care doresc să lucreze, ori vor fi repartizați acolo unde este nevoie, indiferent de adresa lor de domiciliu. Cu alte cuvinte, concurența de la admitere continuă și pe perioada anilor de studii.
Cu excepția Facultății de Științe Juridice și Administrație, care durează patru ani și de unde studenții pot urma cariere de consilieri juridici, restul facultăților sunt de trei ani.
Este vorba despre facultățile de Poliție, Poliție de Frontieră, Pompieri, Jandarmi și Arhivistică.
Singura care nu oferă un loc de muncă sigur după terminarea studiilor, este Facultatea de Arhivistică. Mai mult, chiar dacă își vor găsi de lucru în cadrul MAI, absolvenții nu vor avea calitatea de polițiști. Ca urmare, pentru Arhivistică nici concurența pe locuri nu este la fel de mare ca în cazul celorlalte specializări.