Prima pagină » Știri » Concurs cu premii în bani și marșuri de susținere pentru ora de religie la Suceava. Câți elevi sunt înscriși până acum

Concurs cu premii în bani și marșuri de susținere pentru ora de religie la Suceava. Câți elevi sunt înscriși până acum

Concurs cu premii în bani și marșuri de susținere pentru ora de religie la Suceava. Câți elevi sunt înscriși până acum
Concurs cu premii și marșuri de susținere pentru ora de religie la Suceava. Câți elevi sunt înscriși până acum

Astfel, importanța studierii religiei în școli este tema unui concurs cu premii în bani lansat de Mănăstirea Sihăstria Putnei, ce se adresează elevilor care îndrăgesc ora de religie și care vor să împărtășească și cu alții aprecierile lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acest concurs, organizat pe ciclurile primar, gimnazial și liceal, constă în realizarea unui eseu cu tema „De ce este importantă ora de Religie pentru mine?”, în care argumentele să fie exprimate cât mai frumos și mai convingător, data limită de primire a materialelor fiind Duminica Floriilor, 5 aprilie 2015.

Lucrările sunt evaluate de un colectiv de părinți din mănăstire și profesori/învățători din zonă, iar premierea va avea loc în Duminica Sfintelor Paști, urmând să fie acordate câte trei serii de premii pentru fiecare din cele trei cicluri de învățământ: premiul I – 700 lei, premiul al II-lea: 500 lei, premiul al III-lea: 300 lei, dar și un premiu special, în valoare de 1.000 lei.

În Duminica Ortodoxiei, de 1 martie, în municipiul Suceava aproape o mie de persoane din județ au participat la un marș de susținere a predării orei de religie în școli, organizat de mai multe asociații creștine, manifestanții având icoane și pancarte cu mesaje în favoarea studierii religiei în școli.

Cu icoane, pancarte și steaguri tricolore și intonând imnuri bisericești, oamenii au mărșăluit timp de două ore în municipiul Suceava pentru a transmite cât este de importantă studierea religiei în școală, subliniind că „școala s-a născut în pridvorul bisericii”.

În timpul marșului, manifestanții le-au distribuit trecătorilor pliante în care era explicată importanța religiei în școală. Mesajul de pe pliant, semnat de IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, susține că înscrierea elevilor la ora de religie „este o mărturisire a Mântuitorului nostru Isus în vremurile pe care le trăim astăzi”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Mariana Drumea, a declarat că, până miercuri, în județul Suceava au fost înregistrate 82.223 de opțiuni pentru ora de religie, din totalul celor 93.989 de elevi din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și special.

Inspectorul școlar de religie, preotul Gheorghe Hostiuc, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în județul Suceava sunt 93.989 de elevi care pot opta pentru ora de religie, din care în învățământul primar 34. 945 de elevi, în învățământul gimnazial -31.238 de elevi, în învățământul liceal – 24.237 elevi, în învățământul profesional – 1.887 elevi, iar în învățământul special – 1.632 de elevi.

Preotul Hostiuc a spus că aproape 90 la sută dintre elevi au optat deja pentru ora de religie, iar restul mai au timp până vineri să-și exprime opțiunea.

El s-a declarat mulțumit de numărul mare de opțiuni pentru ora de religie înregistrate în județul Suceava.

Preotul Hostiuc a spus că, în cursul săptămânii trecute, s-a înființat filiala municipală Suceava a Asociației „Părinți pentru Ora de Religie”, segmente mai mici fiind constituite și în Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni, iar la începutul acestei săptămâni s-a constituit și filiala județeană a acestei asociații.

Totodată, el a salutat inițiativa celor de la mănăstirea Sihăstria Putnei pentru susținerea orei de religie prin organizarea concursului de eseuri.

Preotul Iosif Păuleț, decan al Decanatului de Bucovina, ce cuprinde 13 parohii romano-catolice din județul Suceava, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că enoriașii care vin la biserică au fost anunțați cu privire la completarea opțiunilor pentru ora de religie.

Preotul Iosif Păuleț a spus că a recomadat părinților să-și înscrie copiii pentru ora de religie.

Reprezentanții cultului penticostal susțin că au acționat instituțional și și-au spus punctul de vedere atât la Ministerul Educației, cât și la comisiile de specialitate din Parlament.

Reprezentantul cultului penticostal cu probleme de educație, Ioan Bădeliță, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în această problemă modalitatea normală de abordare este instituțională, și nu prin acțiuni emoționale cu „oameni care se pricep și care nu se prea pricep”.

El a menționat că în contextul actual al deciziei Curții Constituționale nu este problema reprezentanților cultelor să se pronunțe, subliniind că „creștinii trebuie să învețe să asculte de lege”.

„Noi recunoaștem că ora de religie ar trebui îmbunătățită. Sunt foarte multe puncte slabe și trebuie să ne aplecăm asupra problemei ca această oră să servească elevilor, generației de azi și de mâine.(…) Ora de religie nu ar trebui să fie confesională”, a spus Bădeliță.

El a mai arătat că se discută că toate acțiunile actuale au în vedere interesul elevului, dar că motivațiile sunt altele, că se pierd catedre.

„Suntem o țară cu peste 90 la sută creștini. Care e dificultatea, ca la început de an școlar părinții să depună o cerere? Dacă ne e frică, problema e la noi, cei care ne ocupăm, oamenii bisericii și atunci trebuie să vedem ce e de făcut”, a mai spus Bădelită.

Potrivit acestuia, în județul Suceava sunt între 20.000 și 25.000 de elevi neoprotestanți, iar majoritatea au optat să studieze religia în școală.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că până marți seară s-au înscris pentru orele de Religie 1.405.883 de elevi din cei aproximativ 3,1 milioane care pot opta pentru studierea acestei discipline.

Înscrierea pentru participarea la ora de religie se poate face până vineri 6 martie, decizia Curții Constituționale devenind executorie pe 9 martie.

În formularul de înscriere se solicită directorului unității de învățământ participarea elevului la orele de Religie, cu menționarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federația Comunităților Evreiești din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creștină Adventistă de Ziua a Șaptea din România și Organizația Religioasă Martorii lui Iehova.

Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educației naționale privind obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituțional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.

CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educațională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conștiință.

Consiliul Consultativ al Cultelor din România, întrunit în 28 februarie, a arătat că CC a menținut statutul orei de religie ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru școală, și a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, și anume pe baza unei cereri de înscriere.

Citește și