Prima pagină » Știri » Concurs inedit, de Ziua Europei, la Sfântu Gheorghe

Concurs inedit, de Ziua Europei, la Sfântu Gheorghe

Concurs inedit, de Ziua Europei, la Sfântu Gheorghe
Concurs inedit, de Ziua Europei, la Sfântu Gheorghe

„Organizăm acest eveniment în cinstea Zilei Europei. În opinia noastră, kürtÅ‘skalács reprezintă o valoare europeană, nu numai regională și trebuie să afle tot mai mulți oameni de acest lucru. (…) Chiar și când mergeam în America, la prietenii mei acum zece ani, îmi ziceau să le duc palincă, slănină și kürtÅ‘skalács și asta înseamnă foarte mult, cred că spune totul despre ce tradiții și ce produse tradiționale avem, nu numai aici în regiune, ci în toată România și trebuie să ne preocupe acest lucru”, a declarat Orbán Miklós, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Covasna.

Concursul a reunit 13 echipe din județele Covasna și Harghita și a început cu aprinderea focului, a continuat cu pregătirea aluatului și apoi cu coacerea.

„Sunt câteva elemente unde poți să greșești. Pare simplu, dar totuși e complicat. Poți să greșești de la pregătirea aluatului până la coacerea lui. Este esențial din ce e făcut chiar și bățul pe care punem aluatul. KürtÅ‘skalács este un produs foarte gustos”, a declarat Dézsi Márta, una dintre concurente, producător local de kürtÅ‘skalács.

Potrivit acesteia, un obicei întâlnit și astăzi constă în pregătirea colacului secuiesc, cu ocazia nunții.

„Cu ocazia nunților se coace kürtÅ‘skalács și în interior se pune sticla cu palincă. Acesta este obiceiul, un obicei care se păstrează nu doar în județul Covasna, ci în secuime, este un obicei care se găsește frecvent”, a spus Dézsi Márta.

Juriul, format din doi cofetari și reprezentanta unei pensiuni din județ, a ținut cont nu doar de gustul preparatelor, ci și de igienă, vestimentația echipei, modul de aranjare a meselor. O altă condiție a constat în
folosirea rețetelor tradiționale.

„Au fost descoperite niște rețete potrivit cărora kürtÅ‘sul nu era dulce, deci nu era ca acum. La ediția de trecut chiar s-a preparat după această rețetă și am gustat și noi. Rețeta de bază are ca ingrediente: făina,
zahărul, drojdia, untul care se combină ori cu ulei, ori cu untură de bună calitate. Acum fiecare concurent are rețeta proprie, mai adaugă câte un pic de coajă de lămâie, arome, dar e foarte important să nu fie presărat nici cu nucă, nici cocos, nici cu cacao, nici cu scorțișoară, deoarece preparatul tradițional e simplu, cu zahăr”, a declarat unul dintre membrii juriului, cofetarul Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe.

Premiile oferite au constat în 4 aparate de copt kürtÅ‘s.

La eveniment s-a prezentat, în afara concursului, un grup venit din comuna covăsneană Micfalău, ce a preparat o specialitate a locului: „Creanga împodobită”, o creangă de copac pe care se atârnă rondele dintr-un aluat asemănător celui de tăieței, aluat prăjit în ulei și presărat cu zahăr.

„Creanga împodobită” este făcută, de aproximativ 150 de ani, la Micfalău, fiind oferită, la nuntă, mirilor și nașei, au spus reprezentanții grupului.

Programul a cuprins și spectacole de dans, momente muzicale, prezentarea unor informații despre Uniunea Europeană, dar și alte activități.

Citește și