Prima pagină » Știri » Condamnații sub 10 ANI de închisoare pot fi eliberați dacă au executat jumătate din pedeapsă

Condamnații sub 10 ANI de închisoare pot fi eliberați dacă au executat jumătate din pedeapsă

Condamnații sub 10 ANI de închisoare pot fi eliberați dacă au executat jumătate din pedeapsă
Comisia Iordache a adoptat joi un amendament potrivit căruia persoanele condamnate la mai puțin de 10 ani de închisoare pot fi eliberate condiționat, daca au executat jumătate din pedeapsă, iar condamnații care au peste 60 de ani pot fi eliberați dacă au efectuat o treime de pedeapsă.

„Liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă cel condamnat a executat cel puțin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani”, prevede un amendament adoptat, adus articolului 100 din Codul penal.

O altă prevedere adoptată de comisie prevede: ” În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiționată, după executarea efectivă a cel puțin o treime din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puțin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d)”.

În pre3zent, prevederea este că „în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiționată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d)”.

De asemenea, comisia a amânat modificarea articolului referitor la abuzul în serviciu, surse politice precizând pentru MEDIAFAX că acesta nu va fi dezbătut și votat joi, ci într-o ședință ulterioară.

„Membrii Comisiei au început, joi dimineață, să dezbată modificarea Codului penal, însă au amânat discuțiile pe articolul privind abuzul în serviciu pentru o ședință viitoare”, au precizat surse parlamentare.

Citește și