Condescu acuzat că a falsificat trei contracte și a prejudiciat Pandurii Târgu Jiu cu 2,6 mil. lei
Președintele Consiliului de Administrație al Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, reținut pentru delapidare, fals în înscrisuri, uz de fals și spălare de bani, este acuzat că a falsificat trei contracte de cesiune de creanțe și că a prejudiciat clubul cu peste 2,6 milioane de lei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Gorj, procuror Cristina Ciobanu, trei contracte de cesiune cu firma Edenred România SRL București, care asigura tichetele de masă pentru minerii din fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia, au fost falsificate, având ca dată a încheierii lor 23 martie 2011, 6 aprilie și 29 septembrie 2011.
„Semnătura de la rubrica «Cedent» nu aparține societății Edenred România SRL, iar impresiunea ștampilei nu este autentică, fiind una realizată cu ajutorul mijloacelor informatice. Folosindu-se de aceste contracte false, inculpații au indus în eroare reprezentanții Societății Naționale a Lignitului Oltenia pentru a vira, în baza primului contract, 900.000 de lei, alți 900.000 de lei în baza celui de-al doilea contract și 1,6 milioane de lei în baza celui de-al treilea contract reținut ca fiind falsificat, în conturile Clubului Pandurii”, a declarat Cristina Ciobanu.
Anchetatorii au constatat, în urma audierilor de miercuri de la Parchetul Tribunalului Gorj, că Marin Condescu a dispus doar plata banilor din cel de-al treilea contract falsificat, celelalte două nefiind achitate.
„Urmare a depistării de către reprezentanții societății Edenred a unei plăți ilegale în luna august 2012, Marin Condescu, în calitate de președinte al Clubului Pandurii, a achitat către această societate comercială, în mod eșalonat, în cinci tranșe, între 5 septembrie 2012 – 22 iunie 2013, suma totală de 1,6 milioane de lei, restituind întreaga sumă încasată necuvenit din cel de-al treilea contract falsificat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Audierea lui Condescu de miercuri, de la Parchet, a vizat și împrumuturile pe care acesta le-a făcut la bănci în nume personal pentru a finanța, pentru perioade scurte de timp, Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, procurorul de caz susținând că președintele Consiliului de Administrație al echipei de fotbal și-a însușit în mod nelegal peste 2,6 milioane de lei. Banii ar reprezenta diferențe de curs valutar.
„Ca administrator al Clubului Pandurii, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 2011 – 2013 a împrumutat Clubul Sportiv cu diferite sume de bani provenite din împrumuturi bancare contractate de inculpat, iar ulterior, cu ocazia restituirii sumelor de către Clubul Sportiv, inculpatul a beneficiat în mod necuvenit de sume de bani mai mari decât cele legale, justificând în mod formal diferențele ca provenind din diferențele de curs leu-euro. S-a reținut că inculpatul și-ar fi însușit în mod personal sume de bani care, totalizate, depășesc 2,6 milioane lei, cu care a prejudiciat interesele patrimoniale ale Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu”, a precizat Cristina Ciobanu.
Astfel, Condescu este acuzat de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată, a precizat sursa citată.
Vicepreședintele Pandurii Târgu Jiu, Viorel Temelescu, audiat, de asemenea, miercuri la Parchet, este acuzat de complicitate la înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și uz de fals.
Procurorii au cerut, miercuri, arestarea preventivă a lui Marin Condescu și a lui Viorel Temelescu, însă Tribunalul Gorj va judeca solicitarea joi, la ora 11.00.
Judecătorul de caz Teofil Boncu a declarat că a avut mai multe dosare dificile de judecat pe parcursul zilei, iar dosarul celor doi este foarte complex, necesitând mai multe ore de analiză, astfel că procesul risca să se prelungească în cursul nopții de miercuri spre joi.
Marin Condescu a fost audiat, miercuri, mai mult de patru ore, la sediul Parchetului Tribunalului Gorj, iar la ieșire a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, spunând doar „La revedere”.
Ulterior, Condescu a fost dus în arestul Poliției Județene Gorj, însă între timp ordonanța de reținere emisă pe numele său a expirat, astfel că acesta a plecat la stadionul din Târgu Jiu. Aici, Marin Condescu i-a salutat pe jucătorii echipei Pandurii Târgu Jiu care se antrenau, iar aceștia l-au aplaudat.
Și ordonanța de reținere pe numele lui Temelescu a expirat miercuri seară.
Marin Condescu a fost adus, miercuri, în jurul orei 11.15, din arestul Poliției Gorj la sediul Parchetului, el refuzând să facă declarații jurnaliștilor prezenți.
De asemenea, miercuri dimineață la Parchetul Tribunalului Gorj a fost audiat, timp de aproximativ două ore, și vicepreședintele Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu, liderul sindical Viorel Temelescu.
La sediul Parchetului Tribunalului Gorj s-a prezentat, miercuri, cu puțin timp înainte de aducerea lui Condescu, și Mădălina Berbecel, parteneră de afaceri a acestuia.
Președintele Consiliului de Administrație al Clubului sportiv Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, a fost reținut, marți seară, sub acuzațiile de înșelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare de bani.
Surse din Poliția Gorj spuneau că polițiștii au verificat toate documentele în baza cărora Marin Condescu a obținut credite de la bănci pentru a împrumuta clubul sportiv Pandurii Târgu Jiu, precum și actele în baza cărora președintele CA al Pandurii și-a recuperat banii de la club.
Sursele citate susțineau că în urma verificărilor a reieșit că Marin Condescu ar fi primit în plus de la club aproximativ 200.000 de lei, în timp ce Marin Condescu declara corespondentului MEDIAFAX, în urmă cu trei zile, că de fapt el ar mai avea de recuperat de la Pandurii Târgu Jiu în jur de 200.000 de euro.
În același dosar a fost reținut, marți seară, și fostul vicepreședinte al Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu, liderul sindical Viorel Temelescu.
În 8 octombrie, Marin Condescu a fost chemat la Poliția Gorj pentru audieri în dosarul în care este acuzat de spălare de bani, fals și uz de fals.
Președintele Consiliului de Administrație de la Pandurii Târgu Jiu a venit atunci însoțit de către avocatul său, care a declarat corespondentului MEDIAFAX că este vorba despre un dosar penal deschis în vară pe numele lui Condescu și care vizează modul în care firma ce asigura tichetele de masă pentru mineri și energeticieni a încheiat cu echipa de fotbal un contract de cesiune de creanțe de 1,7 milioane de lei.
Ancheta vizând contractul de cesiune de creanțe încheiat între clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu și firma Edenred, care asigura tichetele de masă pentru minerii din fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia, a fost deschis inițial de Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu, care apoi și-a declinat competența către Parchetul Tribunalului Gorj, dosarul ajungând în final la Biroul teritorial Târgu Jiu al Direcției Naționale Anticorupție.
În cursul primăverii, conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO), principalul finanțator al clubului Pandurii, a depus trei plângeri penale împotriva lui Marin Condescu, cerând clarificări asupra modului de cheltuire a unor mari sume de bani. Ulterior, reprezentanții CEO au cerut de mai multe ori înlocuirea lui Condescu din funcția de președinte al CA de la Pandurii, fără rezultat însă, o nouă ședință care vizează schimbarea acestuia din funcție fiind programată la jumătatea acestei luni.
În 22 octombrie, Marin Condescu declara că DNA a dat neînceperea urmăririi penale în cazul său, în dosarul care viza un contract de cesiune prin care echipa de fotbal a primit, în 2011, 1,7 milioane lei de la fosta SNLO, bani destinați tichetelor de masă ale minerilor. Condescu arăta că a primit o informare oficială de la DNA, în care se menționa că procurorii au decis neînceperea urmăririi penale în cazul său și al altor doi foști directori de la fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia, învinuiți în dosar.
Fostul director general de la SNL Oltenia Daniel Burlan și fostul director economic Daniel Olaru erau acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Condescu era considerat complice al celor doi în derularea unui contract de cesiune de creanțe încheiat între SNLO, Pandurii Târgu Jiu și Edenred SRL, o firmă care livra tichete de masă minerilor din sindicatele conduse de Marin Condescu. Condescu a fost audiat în acest dosar, în luna iulie, după ce polițiști și comisari de la Garda Financiară au făcut percheziții la sediul clubului de fotbal.
Avocatul lui Condescu preciza că la acest dosar a fost anexată și plângerea care vizează modul în care Marin Condescu ar fi împrumutat clubul cu 2,2 milioane de lei, în primăvara lui 2012.
În 7 octombrie, polițiștii au făcut percheziții la Clubul Pandurii și la locuința din Târgu Jiu a lui Marin Condescu, precum și la sediul din Capitală al Federației Naționale Mine Energie, în baza unor noi plângeri depuse de conducerea CE Oltenia împotriva acestuia, președintele CA de la Pandurii declarând că nu există probleme de legalitate în folosirea fondurilor de la echipa de fotbal.
Ulterior, Condescu declara că, în total, a făcut credite, în ultimii ani, în valoare de 1,9 milioane euro pentru a ajuta echipa în momente financiare dificile, creditele fiind obținute prin gajarea la bancă a proprietăților sale, precum și ale unor sponsori care finanțează clubul.