Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Poliția Alba, în perioada 2018 – 2019 au fost efectuate lucrări de consolidare, extindere și modernizare pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție din Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba.
„S-a înlocuit instalația electrică, sistemul de iluminare și sistemul de distribuire a semnalului TV, fiind instalat și sistem de radioficare. De asemenea, a fost refăcut sistemul de canalizare. Au fost renovate camerele de deținere și au fost recompartimentate, suprafața a fost mărită, iar în interiorul acestora s-au amenajat spații destinate activității igienico-sanitare care cuprind duș, cada de duș, chiuvetă, vas de WC, oglindă și ventilator. În fiecare cameră au fost instalate aparate tv și aparate de aer condiționat. Ferestrele exterioare au fost schimbate și permit iluminarea și aerisirea suficientă a spațiului, iar ușile camerelor au fost înlocuite cu uși metalice dublate de grilaj metalic. Lumina artificială corespunde standardelor tehnice recunoscute în domeniu”, se arată în comunicatul citat.
Potrivit documentului citat, cele 15 camere de deținere au o capacitate totală de 30 de locuri, iar în urma lucrărilor de reabilitare a fost amenajat un club, un cabinet medical, precum și o cameră în care se poate acorda dreptul la vizită intimă.
De asemenea, pereții aferenți celor două curți de plimbare au fost consolidați, iar în interiorul curților au fost montate aparate de gimnastică pentru ca persoanele care vor ajunge aici să poată face exerciții fizice. Au fost puse și elemente fixe pentru asigurarea odihnei și relaxării.
Totodată, au fost instalate posturi fixe de telefonie publică pentru asigurarea, în mod corespunzător, a dreptului la convorbiri telefonice și au fost îmbunătățite sistemele de pază și siguranță și eficientizate activitățile polițiștilor care desfășoară activități în cadrul centrului.
„În cadrul centrului au fost amenajate spații în care se efectuează audierea persoanelor custodiate și audieri de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate din penitenciar, în procedurile de refuz de hrană sau plângeri împotriva condițiilor de detenție. Se asigură dreptul la vizită cu apărătorii aleși, cu psihologul, cu preotul pentru asistența religioasă, cu reprezentați diplomatici, în cazul persoanelor cu cetățenie străină și întrevederi cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale, cu atribuții în respectarea drepturilor omului”, se mai arată în comunicat.
Valoarea investiției a fost de 2.783.094,85 lei, cu TVA, potrivit sursei citate.