Condiții mizere | Zeci de școli din Teleorman au toalete în curte, deși Guvernul a alocat peste 3 milioane de lei – VIDEO
This browser does not support the video element.
Toate cele 43 de unități școlare din județul Teleorman care mai au încă toaletele în curte au primit fonduri de la Guvern pentru remedierea situației. Prin hotărârea 363 din 30 mai privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat, județul Teleorman a primit suma de 3.301.000 lei, bani care au fost ulterior distribuiți unităților de învățământ cu probleme.
Cu toate acestea, până în prezent, puține administrații locale au reușit să rezolve problema înainte de începerea anului școlar.
Reprezentanții Prefecturii Teleorman susțin că dacă primăriile nu vor rezolva problema toaletelor până la finalul acestui an, vor fi obligate să returneze banii la stat.
„Da, există o hotărâre de Guvern prin care se alocă suma de 3.301.000 lei pentru rezolvarea acestei probleme și într-adevăr sunt încă probleme. Chiar în aceste zile efectuăm un control, ale cărui rezultate le vom avea săptămâna următoare. Dar echipele noastre mixte au văzut în teren că sunt destule probleme. Totuși, dacă nu se vor rezolva, vor fi obligați să returneze banii. Altă sancțiune nu există. Dar se fac eforturi în acest sens”, au transmis reprezentanții Prefecturii Teleorman, la solicitarea Mediafax.
Pe de altă parte, și reprezentanții Inspectoratul Școlar Teleorman derulează verificări la unitățile de învățământ și, îndeosebi, la cele cu toalete în curte.
„În acest moment, potrivit datelor pe care noi le avem centralizate, există 43 de unități de învățământ în Teleorman cu toaletele în exterior. Dar toate au primit fonduri. Unii au demarat deja procedurile, alții spun că durează mai mult achizițiile, licitațiile etc. Vă pot da câteva exemple de localități în care avem încă situații de tipul celei despre care vorbim: Balaci, Băbăița. Bragadiru, Ciolănești, Drăgănești de Vede, Lunca, Măldăeni, Purani, Putineiu, Seaca, Segarcea Vale, Salcia, Sfințești, Stejaru, Talpa și Videle”, a declarat Oana Stoicescu, responsabil de comunicare în cadrul ISJ Teleorman.
În teren, lucrurile arată a fi mai grave decât par în documente.
În Drăgănești de Vede există o grădiniță funcțională, care își va deschide porțile în scurt timp, și care deține o toaletă exterioară. Copiii sunt așteptați aici cu toalete turcești, chiuvetele nefuncționale, mizerie pe uși și pe ziduri. În interior, o sobă veche, încă funcțională, este utilă pe timp de iarnă, pentru că aceasta este principala sursă de încălzire a grădiniței. Bani pentru centrală termică n-au fost.
Femeia de serviciu a grădiniței spune că reabilitarea toaletei din curte este promisă de mulți ani, dar nu se întâmplă niciodată: „Eu sunt femeie de serviciu aici de zeci de ani. Ce să zic? Astea sunt condițiile în care se primesc copiii în fiecare an. Se tot spune că se va face o toaletă în interior și poate se va întâmpla, dar oricum astea nu sunt condiții în care să lași copiii la baie. Adică se vede și se simte de departe că acolo nu e în regulă. Și mai sunt mulți în situația asta”.
Și în orașul Videle sunt unități școlare cu toalete în curte. Astfel de situații se întâlnesc în două grădinițe și o școală. Și pentru acestea au fost alocați bani de la Guvern, dar încă nu s-a trecut la fapte.
Primarul orașului, Nicolae Bădănoiu, spune că lucrurile se vor rezolva, dar că a inclus remedierea acestei probleme într-un plan mai mare, intenționând să reproiecteze unitățile de învățământ care au încă elemente improprii de funcționare.
„Am primit bani acum o lună și facem demersurile. Nu am mers pe varianta licitației, ci pe achiziție directă, ca să meargă lucrurile mai repede. Vă spun exact cât am primit pentru asta de la Guvern: aproape un miliard de lei pentru cele trei unități de învățământ. Dar eu îmi doresc ca la una dintre grădinițe și la școală să facem o reproiectare. De asta va dura probabil mai mult”, a spus Nicolae Bădănoiu.
Județul Teleorman are 141 de unități școlare cu personalitate juridică.