Condiții noi pentru adopții. Criteriul care a fost eliminat

Condiții noi pentru adopții. Criteriul care a fost eliminat
Publicat: 17/08/2016, 13:38
Actualizat: 27/02/2017, 18:17

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a prezentat o parte din schimbările pe care noua lege le aduce în privința adopției.

,În normele de aplicare a noii legi am introdus o procedură pentru copiii greu adoptabili, pentru a veni în sprijinul micuților care au acum șansele cele mai mici de a fi adoptați, iar aici ne refeirm la cei care au vârsta peste șapte ani, cei cu handicap, cei care au un frate sau o soră în sistemul de îngrijire socială. Evaluarea familiei a fost reconsiderată, în sensul în care căutăm ca printre cei care vor să adopte să găsim viitori părinți, testăm așadar capacitatea de a fi un părinte potrivit, de aceea am eliminat etnia din criteriile de adopție”, a precizat Gabriela Coman, președintele ANPDCA.

Astfel, părinții adoptatori nu vor mai putea alege să le fie prezentați doar copii aparținând unei anumite etnii, așa cum s-a întâmplat până în prezent. În plus, o familie adoptatoare nu va putea refuza mai mult de cinci copii care îi sunt prezentați de reprezentanții direcțiilor de asistență socială.

,,Adoptatorii care refuză de cinci ori procedura de potrivire practică, aceștia nu vor mai fi incluși în alte potriviri până la finalizarea unui program de consiliere și informare”, a precizat Gabriela Coman.

Aceste programe de consiliere vor fi menite să îi ajute pe viitorii părinți să identifice probleme care au dus la cele cinci refuzuri și să aibă o altă perspectivă asupra procesului de adopție și a copiilor din centrele de plasament. Iar la finalizarea programului de consiliere, părinții adoptatori vor putea demara din nou pașii pentru a adopta un copil. În plus, organizațiile non guvernamentale (ONG) sau de specialitate din domeniul asistenței sociale vor putea participa la consilierea părinților adoptatori și chiar la selecția familiilor care doresc să adopte un copil.

Pe de altă parte, va fi realizat un registru al copiilor greu adoptabili în care vor fi incluși micuții care, timp de nouă luni de când au fost declarați adoptabili, nu au fost integrați într-o familie ori au fost respinși de familia adoptatoare, precum și cei care, în decursul a trei luni, nu au corespuns profilului niciunei familii adoptatoare.

Prin noua lege a adopțiilor, care se aplică din data de 12 august, autoritățile își propun să scadă la jumătate timpul mediu necesar perfectării procedurilor, de la un an și jumătate cât este în prezent, la mai puțin de 12 luni.

,,Efortul și finalitatea pe care ne-o dorim este ca mai mulți copii să ajungă în familii. Astăzi putem să spune că da, procesul de adopție este mai ușor, mai rapid. O lungă listă de documente au fost tăiate, digitalizate, simplificate, comasate. Pentru familia care dorește să adopte, prcesul a scăzut sub un an, iar pentru copii sub șapte luni”, a declarat Oana Țoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Două probleme majore cu care se confruntă în acest moment România, în opinia UNICEF, sunt dificultatea cu care este declarat un copil ,,adoptabil” în țara noastă și numărul mic al familiilor care doresc să adopte un copil.

,,Din cei 57.000 de copii care se află în sistemul de îngrijire a statului, doar 3.250 sunt adoptabili, deci mai puțin de 6% din copiii aflați în grija statului pot fi adoptați. Pe de altă parte, avem 1.881 de părinți care au fost evaluați și declarați ,,părinți adoptatori”, deci contra cu ceea ce auzim uneori, nu e o problemă în România că nu sunt suficiente adopții sau suficienți copii adoptabili, ci e o problemă că nu avem suficiente familii care să vrea să adopte un copil”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Prin noua lege, perioada de valabilitate a certificatului de părinte adoptator a fost extinsă de la un an la doi, pentru a nu mai exista riscul ca acesta să expire înainte de încheierea procedurilor de adopție. În plus, un copil odată declarat ,,adoptabil” va avea această calitate până la împlinirea vârstei de 14 ani.

Pentru a veni în sprijinul asistenților maternali și a angajaților direcțiilor de protecție a copiilor, președintele ANPDCA a anunțat că va fi elaborat un ,,Ghid pentru specialiștii care lucrează în domeniul adopției”, urmând să fie ulterior elaborat și un ghid pentru părinții adoptivi.

Noile reglementări legale și termenele valabilitate a documentelor vor fi valabile și pentru părinții care au intrat în acest proces înainte de elaborarea noii legi, au anunțat reprezentanții ANPDCA.

În România, sunt 57.581 copii în sistemul de îngrijire al statului, dintre care 3.250 sunt adoptabili, iar din aceștia 1.874 au vârste cuprinse între 7 și 17 ani, iar 546 au sub 3 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va...
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Multă durere și dezamăgire la priveghiul Ilenei Stana Ionescu! Marea actriță, uitată de toată lumea:...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Am putea lansa resurse de pe Lună folosind tunuri electromagnetice?
×