„Implementarea unei capacități de apărare, de poliție aeriană, pe o bază, s-a realizat în șase ani. Din 2013, când s-a semnat contractul pentru cele 12 avioane, abia în acest an am început să facem poliție aeriană la Fetești cu F-16. Deci capacitatea de apărare a țării se realizează pe o perioadă destul de lungă. Noi încă nu știm unde suntem sau credem că știm unde suntem”, a declarat, joi, generalul Ștefan Danilă, fost șef al Statului Major General, în cadrul Conferinței „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de apărare”, organizată de Monitorul Apărării și Securității.
„Trebuie să ne intereseze Apărarea. Ar trebui să-i intereseze și pe cei care sunt capacitați, nu doar pe noi, militarii. Ar trebui să-i intereseze ce se întâmplă cu cei 2% (…) Ce facem mai departe cu cei 2%, să nu dăm banii pe ceva ce nu vom mai utiliza peste doi sau peste trei ani.
Faptul că în momentul de față suntem membri NATO și ai Uniunii Europene nu înseamnă cedarea de suveranitate, suntem parte a deciziei (…) Suntem acolo unde nu am fost niciodată, asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm în urmă capacitatea de apărare, că trebuie să o neglijăm”, mai spune Ștefan Dănilă.
Generalul Ștefan Dănilă se întreabă dacă societatea românească este pregătită pentru un război.
„Faptul că nu mai avem armată, că nu mai avem oameni care să îndeplinească serviciul militar obligatoriu a dus la o falie la nivelul societății, între Armată, o instituție care este foarte bine cotată în opinia publică, dar de care nu ne mai interesează, și societate, care are alte preocupări, și atunci ne întrebăm chiar sunt pregătiți pentru apărarea țării? Oamenii care sunt în registrele de mobilizare că trebuie să vină în caz de război, chiar vor veni? Chiar vor lăsa serviciile din Italia, din Germania, să lupte cu arma în mână, pe care încă nu am cumpărat-o, dar presupunem că o vom cumpăra?”, a mai precizat Ștefan Dănilă.
Monitorul Apărării și Securității (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din București, Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitați de marcă din România și din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără „interesele naționale fundamentale și amenințările la adresa securității naționale”, „capacitatea României de a garanta securitatea națională” și conceptul de „securitate națională a României” în context internațional.
Pornind de la premisa că „securitatea națională reprezintă bunul public cel mai de preț al națiunii”, participanții la conferință, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificațiile conceptului de securitate națională în contextul transformărilor din sistemul internațional, în special în spațiul euro-atlantic.
Obiectivele Conferinței se referă la înțelegerea importanței securității și apărării naționale de către cetățenii României, la cunoașterea rolului instituțiilor, la transparența utilizării fondurilor publice, la implicarea cetățenilor în deciziile strategice și identificarea principalelor obiective și soluții ale viitoarei Strategii Naționale de Apărare.