„Alocarea de 2% din PIB nu reprezintă optimul, este minimum pentru a asigura o securitate decentă. Este un minim ca să asigure funcționarea securității. Acest 2% ne asigură capacitatea de a recrea capacitatea de apărare, de a recrea capabilitățile, fiindcă una dintre condițiile stabilite de NATO și de comun acord cu aliații este că cel puțin 20% din acest buget să fie pentru investiții în apărare, adică pentru achiziție de tehnică militară. Noi am realizat anul trecut undeva la 32-33%, ceea ce e foarte bine, dar nu trebuie să uităm că avem de recuperat acești ani în care nu s-a investit imediat după intrarea României în NATO. Până în 2017, au existat cârpeli pentru investițiile în apărare. Prim an în care s-a realizat teoretic acest 2% a fost 2017 iar acordul acesta prevede ca în următorii 10 ani începând din 2017 să se aloce cel puțin 2% din PIB. Spun teoretic pentru că important este nu doar ce planificăm, dar și execuția bugetară, fiindcă câteodată la nivelul execuției bugetare constatăm că suntem sub 2%, deși, prin legea bugetului s-au acordat 2%. Anul trecut, execuția a fost sub 2%, fiindcă bugetul anual al României a crescut în valoare absolută în timp ce bugetul apărării a rămas în valorea absolută la același nivel”, a declarat, joi, în cadrul Conferinței MAS, generalul (r) Teodor Frunzeti, consilier în Departamentul pentru securitate – Administrația Prezidențială.
De asemenea, Frunzeti a afirmat că industria națională de apărare trebuie implicată în angajarea resurselor bugetare din cei 2%.
„Este important de discutat aspectul capacității de angajare a resurselor bugetare și de a implica industria națională, deoarece aceasta este o mare problemă, în realizarea programelor de înzestrare. Pe lângă cadrul legal, este și o artă și o știință pe care cei care semnează aceste programe trebuie să o dezvolte, în așa fel încât să poată să-și convingă partenerii să vină să investească în România, nu numai pe baza legii offsetului”, a declarat generalul.
Monitorul Apărării și Securității (MAS) a organizat joi, la Hotelul Marriott din București, Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitați de marcă din România și din străinătate.