Prima pagină » Știri » Conferința MAS. Iulian Fota: În programul partidelor politice, nu apare pe nicăieri securitatea națională

Conferința MAS. Iulian Fota: În programul partidelor politice, nu apare pe nicăieri securitatea națională

Conferința MAS. Iulian Fota: În programul partidelor politice, nu apare pe nicăieri securitatea națională
Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională, Iulian Fota, a declarat, joi, în cadrul Conferinței Monitorului Apărării și Securității, că securitatea națională e extrem de marginalizată în România, din lipsă de profesionalism, precizând că partidele nu abordează deloc subiectul.

„Din punct de vedere conceptual, trebuie să punem egal între interese și valori. În lumea occidentală, nu există diferențe între interese și valori. Cel mai important lucru pe care nu vrem să-l înțelegem este că securitatea în occident este o valoare și în egală măsură un interes național. Astăzi, din lipsă de profesionalism, securitatea națională este extrem de marginalizată. M-am uitat în ultimele săptămâni la programele partidelor politice. Nu apare pe nicăieri securitatea națională, mai vezi politică externă, superficial tratată. Ideea de securitate și politica de securitate, ambele sunt complet ignorate. Într-un moment în care deficitul de securitate națională crește, lumea e un loc din ce în ce mai periculos. Amenințările la adresa României sunt mult mai bine conturate decât în trecut, mult mai puternice și amplificate de vulnerabilitățile interne pe care le vedem cu toții. Lista vulnerabilităților începe cu proasta guvernare. Reacția noastră internă este din ce în ce mai firavă”, a declarat, joi, Iulian Fota, în cadrul Conferinței pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”.

Acesta a spus că discuțiile privind securitatea națională trebuie să aibă loc în interiorul României, și nu ar trebui prezentate în continuare, precum în trecut, doar aliaților externi.

„Noi, inerțial și oarecum inutil, continuăm să organizăm dezbateri care sunt cristalizate spre exterior, spre străinătate, îi vânăm pe aliații, cunoscuții din străinătate, încercăm să le explicăm în continuare că România poate fi un furnizor de securitate, un lucru care a fost bine făcut începând cu ’97, când România a început să-și argumenteze cazul său, respectiv aderarea la NATO și UE. Eu cred că dacă vom continua cu această abordare, care a fost foarte importantă în trecut, greșim. Principalele dezbateri pe care ar trebui să le organizăm sunt cele între noi”, a mai spus Fota.

De asemenea, Iulian Fota consideră că România se află într-o confuzie ideologică. „Acest demers de a organiza discuții cu aliații este viciat, pentru că în acest momennt, în interior, suntem într-un moment de gravă confuzie și ideologică și strategică. România este din ce în ce mai neputincioasă, lucrul ăsta se vede, are un deficit de securitate în creștere, pentru că lumea este un loc tot mai periculos. Cea mai importantă discuție pe care trebuie s-o avem este între noi, românii. România este neputincioasă, nu că am fi noi incompetenți, pentru că trăim într-o confuzie ideologică care generează și paralizie strategică, într-un moment în care România se confruntă inclusiv cu scenarii teritoriale mai vechi pe care le-am crezut până acum vreo câțiva ani de zile dispărute din parohia a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale”, a afirmat acesta.

„Interesele sunt perene. Istoric, noi, românii, am avut trei interese naționale mari de-a lungul timpului, primul să ne păstrăm integritatea teritorială, modernizarea noastră ca țară și unirea rămân în continuare valabile”, a mai declarat fostul consilier prezidențial.

Monitorul Apărării și Securității (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din București, Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitați de marcă din România și din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără „interesele naționale fundamentale și amenințările la adresa securității naționale”, „capacitatea României de a garanta securitatea națională” și conceptul de „securitate națională a României” în context internațional.

Pornind de la premisa că „securitatea națională reprezintă bunul public cel mai de preț al națiunii”, participanții la conferință, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificațiile conceptului de securitate națională în contextul transformărilor din sistemul internațional, în special în spațiul euro-atlantic.

Obiectivele Conferinței se referă la înțelegerea importanței securității și apărării naționale de către cetățenii României, la cunoașterea rolului instituțiilor, la transparența utilizării fondurilor publice, la implicarea cetățenilor în deciziile strategice și identificarea principalelor obiective și soluții ale viitoarei Strategii Naționale de Apărare.

Citește și