„Eu aș regândi apărarea României dintr-o perspectivă de afaceri”, a declarat dr. Thomas-Durell Young, notând că există o „moștenire” conceptuală a comunismului, spre exemplu premisa că nu sunt fonduri suficiente pentru achziții în materie de apărare.
„Întrebarea este cum sunt cheltuite fondurile, iar răspunsul este o incoerență politică”, a explicat specialistul, argumentând că „în perioada actuală, trebuie regândit modul în care este folosit personalul, trebuie refolosit, ceea ce nu costă nimic”.
„Oamenii trebuie considerați cea mai importantă resursă, ca în afaceri”, a adăugat dr. Young.
„Iar comandanții militari trebuie să genereze capabilități și performanță, precum și capacitate de reacție. Aș spune ca trebuie să regândiți modul în care cheltuite fondurile la nivel practic. Dacă aș fi ministru al Apărării, eu m-aș intreba pe ce dau banii dacă nu produc rezultatul, adică letalitatea inamicului. Ca priorități politice, aș nota stoparea subfinanțării, iar, în materie de logistică, necesitățile trebuie stabilite de comandanți; de fapt, sistemul de apărare determină ce poate fi achiziționat, dar totul începe de la comandanți”, a subliniat dr. Thomas-Durell Young, observând că „în Europa de Est, nu a făcut nimeni capabilitățile de apărare adecvate disponibilităților bugetare”.