Conferință Mediafax Talks: Noul Cod de Procedură Civilă și impactul asupra mediului de afaceri

Conferință Mediafax Talks: Noul Cod de Procedură Civilă și impactul asupra mediului de afaceri
Publicat: 19/03/2013, 14:35
Actualizat: 30/07/2014, 00:23

Agenția de presă MEDIAFAX și societatea de avocați Țuca Zbârcea&Asociații organizează marți, 19 martie, conferința „Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări și impactul asupra mediului de afaceri”.

Schimbările în materia competenței instanțelor judecătorești și cum se aplică procedura în fața primei instanțe sunt doar câteva din temele ce vor fi dezbătute la conferința programată să înceapă de la ora 9.00, la hotelul Radisson BLU, sala Atlas.

Noul Cod de Procedură Civilă va fi analizat alături de lectorii invitați: Dr. Mona PIVNICERU – ministrul Justiției; prof. univ. dr. Gabriel BOROI – rector, Universitatea Nicolae Titulescu din București, Membru al Comisiei de redactare a Noului Cod de Procedură Civilă și a legii de punere în aplicare; conf. univ. dr. Traian-Cornel BRICIU – Facultatea de Drept, Universitatea București; Bogdan DUMITRACHE – executor judecătoresc, formator la Institutul Național al Magistraturii, Robert ROȘU – avocat asociat, Țuca Zbârcea & Asociații, Ioana HRISAFI – avocat asociat, Țuca Zbârcea & Asociații, Ionuț ȘERBAN – avocat asociat, Țuca Zbârcea & Asociații, Christina VLĂDESCU – avocat asociat, Țuca Zbârcea & Asociații, Ioana GELEPU – avocat asociat, Țuca Zbârcea & Asociații și Dr. Alina UNGUREANU – avocat senior, Țuca Zbârcea & Asociații.

Intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă la 15 februarie 2013 marchează o nouă etapă importantă în reforma sistemului judiciar din România. Noile reglementări oferă cadrul legal necesar pentru simplificarea și accelerarea procedurilor în materie procesual-civilă și contribuie la creșterea calității actului de justiție, definind mijloacele necesare pentru asigurarea unei practici unitare.

Din perspectiva mediului de afaceri, o mare parte a disputelor deduse judecății instanțelor de drept comun izvorăște din raporturile între profesioniști. Legiuitorul a păstrat mijloace și proceduri judiciare reglementate în legislația anterioară, dar a introdus și instituții și reguli noi, toate acestea cu scopul de a eficientiza actul de justiție. Aceste modificări vor avea, pe lângă rolul de a conduce, cel puțin la nivel teoretic, la reducerea timpului de soluționare a cauzelor și un efect pozitiv asupra mediului de afaceri, în sensul reducerii costurilor suportate de justițiabili.

Pentru magistrați, avocați sau consilieri juridici, mediatori, dar și executori judecătorești, noile reglementări necesită un efort nemaiîntâlnit de asimilare și aplicare corectă. Poate cel mai important lucru atât pentru justițiabili, cât și pentru practicieni ai dreptului și magistrați este că noile și vechile reglementări ale Cod de Procedură Civilă vor coexista cel puțin până în 2016, dată la care se preconizează că procesele pe rolul instanțelor desfășurate în temeiul vechiului Cod de Procedură Civilă se vor fi încheiat.

Conferința va fi moderată de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații, printre care se numără și fondatorul casei de avocatură – Florentin ȚUCA, Managing Partner.

Evenimentul va reuni aproximativ 250 de participanți: reprezentanți ai Ministerului Justiției, reprezentanți ai CSM, reprezentanți ai caselor de avocatură și firmelor de consultanță, reprezentanții altor profesii juridice liberale, precum notar public, executor judecătoresc, mediator, practician în insolvență, evaluator, reprezentanți la nivel de top management și consilieri juridici din cadrul companiilor active în toate industriile: energie, auto, retail, farma, bănci, asigurări, investiții, leasing, construcții si imobiliare, logistică, etc. și presă geenralistă și de specialitate.

Cu o echipă formată din 100 de avocați în cadrul biroului din București, dintre care 20 sunt parteneri, Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai importante societăți de avocați din România. Firma operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, cât și un birou de reprezentanță în Madrid, Spania. Totodată, Țuca Zbârcea & Asociații a stabilit o colaborare strategică pe principiul „best friend” cu firma de avocatură Țurcan Cazac, liderul pieței de avocatură de business din Chișinău, Republica Moldova.

Țuca Zbârcea & Asociații oferă asistență juridică în toate domeniile dreptului, fiind recomandată de prestigioase directoare internaționale de specialitate pentru serviciile în domenii precum drept societar și comercial, fuziuni, achiziții / privatizări, litigii și arbitraje internaționale, energie și resurse naturale, drept financiar-bancar etc.

În 2011, Țuca Zbârcea & Asociații a acordat consultanță Ministerului Justiției în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială privind „Pregătirea punerii în aplicare a Codului Civil, Codului Penal, Codului de Procedură Civilă și Codului de Procedură Penală” și care a analizat impactul acestor noi reglementări din punct de vedere legal, economic, bugetar și al resurselor umane.

Mediafax este cel mai mare furnizor de informație generală și de afaceri din România. Înființată în 1991, compania Mediafax face parte din Mediafax Group și are peste 2.000 de clienți din mass-media, sectorul public și cel de afaceri. Printre produsele și serviciile Mediafax se numără fluxuri zilnice de știri și fotografie de presă, înregistrări audio cu declarații și interviuri în exclusivitate, servicii de monitorizare de presă și de distribuție de comunicate de presă, anuare de specialitate, conținut multimedia pentru telefonia mobilă. Din 2007, Mediafax se adresează în mod direct și consumatorilor finali, nu doar sectorului business, prin www.mediafax.ro.

Mediafax organizează, începând din 2006, evenimente de business care vin în completarea informațiilor de afaceri oferite zilnic companiilor. Prin seria de conferințe Mediafax Talks, oamenii de afaceri au la dispoziție un forum de dezbatere despre subiecte și probleme arzătoare, precum și o modalitate de dialog cu autoritățile.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral