„Voi avea o discuție cu domnul procuror general Lazăr și voi sesiza Inspecția Judiciară pentru ca Inspecția Judiciară să verifice conduita pozitivă sau negativă a procurorului general. Mai concret, reținerea dânsului de a furniza documentele solicitate de către comisia de anchetă parlamentară. Personal, am convingerea că procurorul general își cunoaște atribuțiunile de serviciu, am convingerea că procurorul general cunoaște modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuțiuni și nu cred că este cazul ca domnia să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente. Voi vorbi cu dânsul (n.r. Augustin Lazăr), voi vedea ce răspunsuri furnizează, dacă îl voi găsi, apoi voi sesiza Inspecția Judiciară. Nu cred, și o spun cu toată convingerea și știința mea de drept penal, că procurorul general trebuie să întrebe CSM ce să facă, ce să nu facă într-o anumită cauză”, a declarat ministrul Justiției.
Referitor la solicitarea Comisie de anchetă, procurorul general Augustin Lazăr a explicat, vineri, pentru MEDIAFAX, că instituția pe care o conduce respectă Constituția și legile.
„Ministerul Public își desfășoară activitatea respectând strict principiul constituțional al legalității, iar în calitate de procuror general nu doresc să polemizez cu nimeni și nici să comentez acțiunile altora”, a spus, pentru MEDIAFAX, Augustin Lazăr.
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis ministrului Justiției solicitarea de a controla modul în care procurorul general Augustin Lazăr își îndeplinește atribuțiile de serviciu și de a sesiza Inspecția Judiciară în cazul acestuia.
„Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 solicită ministrului Justiției, domnul Tudorel Toader, să inițieze > exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către domnul Augustin Lazăr a atribuțiilor sale de serviciu, în calitate de Procuror General și, (…) în calitate de titular al acțiunii disciplinare, să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu exercitarea de către domnul Augustin Lazăr a funcției de Procuror General”, se menționează într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX de către președintele Comisiei, deputatul PSD Oana Florea.
Potrivit sursei citate, Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să „uzeze de autoritatea sa” pentru a „debloca situația gravă” apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a pune la dispoziția Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, privind alegerile din 2009.
Comisia a precizat că Procurorul General, Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei din data 14.07.2017 interpretând „în mod eronat” prevederi din Codul de procedură penală, Constituție și decizii ale CCR și că a revenit cu o nouă solicitare, demontând juridic toate motivele invocate de acesta.
Comisia de anchetă a menționat, de asemenea, în comunicatul citat și semnat de președintele Oana Florea, că în loc să „colaboreze în realizarea anchetei parlamentare” așa cum a stabilit CCR, Augustin Lazăr a emis 2 postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public și un comunicat de presă în care își arogă atribuții ale CCR, încălcând două decizii ale acestei instituții.
Parlamentarii din comisie au precizat că Augustin Lazăr, în exercitarea funcției de Procuror General, persistă în a refuza solicitarea Comisiei, încălcând principiul cooperării loiale dintre instituții, principiul loialității față de Constituție, precum și o serie de articole din Constituție și decizii ale CCR.
Comisia de anchetă a scrutinului din 2009 a decis să revină cu solicitarea adresată procurorului general, Augustin Lazăr, pentru a-i pune la dispoziție o copie după dosarul alegerilor și cercetările privind posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009.