Conflict la Galați între soția lui Mircea Toader și fiul deputatului Florin Pâslaru, la Tribunal
Conflictul a izbucnit, joi, în sediul Palatului de Justiție din Galați, după judecarea unei cauze care are legătură cu candidatura deputatului PSD de Galați Florin Pâslaru. Cei implicați în scandal sunt fiul deputatului, Alexandru Pâslaru și avocata Domnica Toader, soția deputatului PDL Mircea Toader.
„Stăteam pe holul Palatului cu o colegă avocată și cu una dintre juristele de la ANI și am văzut o persoană tânără care ne filma cu telefonul mobil. Am mers căre acesta și l-am întrebat cu ce drept ne filmează și am cerut ca jandarmii să intervină. Persoana respectivă a refuzat să ne arate ce filma și a apărut astfel un conflict”, a declarat Domnica Toader.
Avocata Domnica Toader, soția deputatului PDL Mircea Toader, a cerut, joi, intervenția jandarmilor, pe motiv că este filmată, pe holurile Palatului de Justiție din Galați, de fiul deputatului PSD Florin Pâslaru, care susține însă că aștepta o sentință și că în acest timp se juca pe telefon.
Ea spune că nu a știut că este vorba despre fiul lui Florin Pâslaru, dar că i s-a părut în neregulă că tânărul filma într-un loc în care este interzis acest lucru.
La rândul său, Florin Pâslaru a declarat că fiul său se afla la Palatul de Justiție, așteptând să intre în posesia unei sentințe pe care să o ducă apoi la Biroul Electoral Județean.
„Fiul meu mi-a spus că aștepta să primească acea sentință redactată și că se juca la telefon. A venit la el o doamnă mai în vârstă, apoi am aflat că ar fi vorba despre doamna Toader, și i-a spus să nu mai filmeze și a tras de el. Au fost chemați și jandarmii din sediu, care nu s-au implicat când au văzut despre ce este vorba”, a susținut Pâslaru.
Joi, Curtea de Apel Galați a judecat contestația în anulare pe care conducerea PDL Galați, prin liderul filialei, Doruleți Resmeriță, a depus-o la instanță. Contestația a fost depusă după ce marți Curtea de Apel Galați a admis candidatura social-democratului Florin Pâslaru la Camera Deputaților, admițând astfel recursul acestuia la decizia Tribunalului Galați, care îi respinsese candidatura.
„Instanța a admis recursul formulat de către Florin Pâslaru. Ca urmare a acestei decizii, persoana în cauză își poate depune candidatura pentru alegerile parlamentare. Urmează ca decizia să fie comunicată Biroului Electoral Județean Galați. Sentința este definitivă și irevocabilă”, a declarat Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Galați.
Candidatura lui Pâslaru devenise incertă luni, când Tribunalul Galați a decis respingerea candidaturii deputatului Florin Pâslaru (PSD), la solicitarea președintelui PDL Galați, Doruleț Resmeriță, care a invocat un conflict de interese.
Florin Pâslaru și Doruleț Resmeriță intenționează să candideze într-unul dintre cele mai disputate colegii din Galați, cel cu numărul șase, din zona centrală a orașului. Alături de ce doi ar putea intra în competiție Picu Apostot Roman de la PPDD, un fost consilier local, dar și președintele Patronatului Intreprinderilor Mici și Mijlocii, Marian Filimon, care va candida din partea UDMR.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut în mai multe rânduri Parlamentului revocarea din funcție a lui Pâslaru, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către acesta.
ANI a înaintat Camerei Deputaților, în martie, un raport potrivit căruia deputatul se află în stare de incompatibilitate. Agenția preciza că raportul de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate în 7 noiembrie 2011, prin care s-a constatat încălcarea de către Florin Costin Pâslaru, deputat PSD de Galați, a dispozițiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, a rămas definitiv prin necontestare.
În 7 noiembrie 2011, ANI a constatat că deputatul Florin Costin Pâslaru a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Florin Alexandru Ioan Pâslaru, începând cu anul 2009 – prezent, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripția electorală nr. 18 Galați, încălcând, astfel, prevederile Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. Beneficiul patrimonial obținut, începând cu anul 2009, de către fiul lui Florin Costin Pâslaru a fost de 21.662 Lei (aproximativ 5.158 de euro).
ANI a dispus și sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la posibila săvârșire de către Florin Costin Pâslaru a infracțiunii de conflict de interese