Confruntări între imigranți și forțele de ordine în insula Kos din Grecia: „Vrem să fim înregistrați, vrem să mâncăm!”

Publicat: 11 08. 2015, 17:24

Protestele au izbucnit în dimineața zilei de marți, când aproximativ 1.500 de imigranți așteptau să participe la o procedură de înregistrare, organizată pe un stadion de fotbal din orașul Kos din sud-estul insulei cu același nume, pentru a primi alimente și adăpost.

Câțiva ofițeri de poliție care erau desemnați să păstreze ordinea în timpul procedurii au încercat să calmeze protestatarii, după care, depășiți de situație, au început să-i atace cu armele din dotare. Sute de imigranți care protestau au solicitat să fie înregistrați cât mai repede înainte de a începe să blocheze drumul principal de acces pe insulă în cursul dimineții de marți. „Vrem să fim înregistrați, vrem să mâncăm!”, au scandat aceștia.

Autoritățile din Kos se confruntă cu un număr mare de persoane clandestine care sosesc dinspre coasta Turciei, număr în continuă creștere.

Proteste similare au avut loc, în ultimele săptămâni, și pe alte insule din Grecia, printre care și Lesbos, unde au sosit cei mai mulți imigranți. Potrivit Pazei de coastă a Greciei, de luni dimineață și până marți dimineață, fuseseră salvați 329 de imigranți în timpul a șapte operațiuni de căutare desfășurate pe coastele insulelor Lesbos și Kos. Printre aceștia nu se află și cei care au ajuns pe insula Kos dinspre coasta Turciei, care au participat la procedura de înregistrare de marți.

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), cel puțin 124.000 de persoane au sosit în insulele din partea de est a Greciei în primele șapte luni ale anului în curs, ceea ce reprezintă o creștere de 750% față de numărul imigranților veniți în aceeași perioadă din 2014.

De asemenea, autoritățile grecești au declarat luni că 156.726 de imigranți au fost arestați pentru că au pătruns sau au rămas pe teritoriul Greciei în mod ilegal din ianuarie până în iulie, spre deosebire de cei 32.070 arestați în aceeași perioadă din 2014.