CONFUZIE. Ce îi întreabă românii pe polițiști, după două săptămâni de stat în casă!
În ciuda faptului că autoritățile au făcut eforturi în așa fel încât să transmită cât mai clar care sunt restricțiile impuse de fiecare ordonanță militară în parte, există încă mulți români, care, cel puțin la prima vedere, nu sunt deloc lămuriți. Site-urile de socializare asociate Poliției sunt bombardate cu întrebări, care mai de care mai ciudate.
Încă de la instituirea stării de urgență, polițiștii s-au confruntat cu o mulțime de nelămuriri din partea cetățenilor și au reclamat faptul că oamenii sună la numărul de urgență 112 unde, în loc să solicite ajutor urgent, cer lămuriri pentru diverse situații, unele dintre ele considerate stupide.
Chiar dacă numărul apelurilor inutile la 112 s-a diminuat între timp, oamenii au mutat tirul întrebărilor pe site-urile de socializare.
Pe contul „Polițiștii au umor” au fost publicate câteva dintre întrebările puse de unii cetățeni, care aveau de rezolvat unele situații punctuale.
Astfel, oamenii întreabă dacă pot organiza petreceri acasă, pot vizita persoane aflate la zeci de kilometri distanță sau ce să scrie în declarația pe propria răspundere dacă pleacă la țară să-și ia miel, pentru Paște.
„M-am gândit să vă întreb ceva…dacă doresc să-mi văd iubitul care stă la 30 de kilometri distanță de mine…vă rog să-mi spuneți cum să procedez să ajung la el. Faptul că nu îl pot vedea…pfff…dați-mi o soluție”, scrie o femeie.
O tânără are un alt gen de curiozitate. „Vineri este ziua mea și aș vrea să merg la un prieten care stă în apropierea mea. Știu că poate să pară stupid ce vă întreb, dar aș vrea doar să fiu informată. Mulțumesc”
O doamnă este convisă că ce intenționează să facă este permis, doar că nu știe precis cum trebuie să sune declarația pe proprie răspundere. „Bună, ce declarație trebuie să fac dacă doresc, pe proprie răspundere, să-mi însoțesc soțul în cursă (e șofer și e în trafic) doresc să fiu alături de el”
O altă persoană, de această dată un bărbat, întreabă, la rândul său, cum să scrie declarația în așa fel încît să poată merge, în mod legal, la bunici, să ia un miel și un ied. „Eu stau în Pitești, de vreo două săptămâni m-am retras cu familia și cei doi copii la țară, undeva la 30 de kilometri de Pitești, dar din partea mamei am bunici și în Teleorman…de acolo în fiecare an mă duc să-mi iau un miel și ied…ce fel de declarație trebuie să completez, sau cum procedez ca să fie totul corect și legal…”
Iar acestea sunt numai câteva dintre întrebările pe care, la aproape două săptămâni de la prima ordonanță militară, cetățenii încă le pun pe site-urile de socializare.