„În data de 16.01.2020, Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești Mazilu și Asociații a transmis Procesul Verbal de radiere sechestru prin care ne-a informat că s-a dispus radierea sechestrului instituit asupra unui număr de 5.083.372 de acțiuni, cu o valoare nominală de 3,3 lei/acțiune, pe care debitorul Statul Român le detine la CONPET S.A., cu sediul în Mun. Ploiețti, str. Anul 1848, nr. 1-3, jud. Prahova, CUI 1350020, nr. de ordine în Registrul Comertilui J29/6/1991, acțiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin reorganizarea Ministerului Economiei și prin comasarea cu Ministerul Energiei, conform O.U.G. nr. 68/2019″, arată Conpet într-un comunicat remis Bursei de Valori București.
Și Nuclearelectrica, producătorul statului de energie electrică, a primit în decembrie un proces verbal de sechestru emis în data de 25 noiembrie prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 67.071.301 acțiuni SNN, echivalentul a 22,24% din companie. Sechestru a fost totuși suspendat în așteptarea unei decizii definitive în procesul dintre stat și cei doi frați.
Afectată a fost și activitatea Romatsa printr-un titlu executoriu de poprire asupra conturilor companiei.
Speța a privit un șir de procese în care statul român a fost acționat în instanțe internaționale de către de Ioan și Viorel Micula și societățile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor între Guvernul României și Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanță judecătorească pentru litigiile economice.
Conflictul s-a stins ulterior după ce pe 13 decembrie Guvernul a alocat suma de 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care au fost folosiți pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curții de Arbitraj Internațională către frații Micula.