Prima pagină » Știri » Consilier prezidențial: Summit-ul guvernamental China-Europa Centrală trebuie privit cu rezerve

Consilier prezidențial: Summit-ul guvernamental China-Europa Centrală trebuie privit cu rezerve

Consilier prezidențial: Summit-ul guvernamental China-Europa Centrală trebuie privit cu rezerve
Summit-ul la nivel guvernamental China-Europa Centrală și de Est de marți de la București ridică un semn de întrebare, chiar dacă politic este o reuniune relevantă și poate aduce "dividende" pentru România, susține consilierul prezidențial pentru Afaceri Strategice, Iulian Chifu, potrivit RFI.

Summit-ul la nivel guvernamental China-Europa Centrală și de Est de marți de la București ridică un semn de întrebare, chiar dacă politic este o reuniune relevantă și poate aduce „dividende” pentru România, susține consilierul prezidențial pentru Afaceri Strategice, Iulian Chifu, potrivit RFI.

Consilierul prezidențial declară că summit-ul China-Europa Centrală și de Est de la București, la care va participa și premierul chinez, „e o reuniune la nivel guvernamental, în măsura în care au fost deja asemenea summit-uri, au fost expuse formulele și variantele pe care China le propune statelor din regiunea Europei Centrale și de Est”.

„E posibil să existe și acorduri care vor fi încheiate, ca și consecință a acestei reuniuni”, mai spune consilierul prezidențial.

Iulian Chifu crede, potrivit RFI, că reuniunea de marți de la București trebuie privită cu rezerve, dar și din punctul de vedere al oportunităților: „Cred că e o reuniune relevantă din punct de vedere politic. Trebuie însă s-o privim pe aceasta cu rezervele și cu oportunitățile pe care le-ar putea deschide. Rezerve pentru că există evident un semn de întrebare în momentul în care înaintea reuniunii Uniunea Europeană-China, acordurilor bilaterale, se organizează o reuniune care privește doar o parte din țările Uniunii Europene. Pe de altă parte, cu deschidere spre oportunitățile pe care le poate oferi un investitor important în măsura în care sunt respectate toate criteriile europene în privința accesului la asemenea investiții”.

„Cred că din punct de vedere politic poate fi o reuniune cu anumite dividende pentru România, în măsura în care vom avea echilibrul și o strategie extrem de coerentă, bazată în primul rând pe legislația europeană, pe competiție, pe drepturile de autor și vom reuși să gestionăm această reuniune și respectiv eventuale contracte care vor apărea în consecință și menținându-ne în regulile europene, suntem membri ai Uniunii Europene”, spune Chifu.

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la București, unde va participa la summit-ul liderilor din China și statele Europei Centrale și de Est, a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie „divide și cucerește”, pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul, potrivit Financial Times.

„Această decizie are în mod cert aparența unei strategii «divide și cucerește», care pare calculată pentru a pune presiune pe Bruxelles, într-o perioadă în care sunt în desfășurare mai multe dispute comerciale”, a declarat un diplomat european, sub protecția anonimatului, citat de FT.

Citește și