Consilierii locali din Ploiești, audiați într-un dosar privind premii acordate echipei Petrolul

Publicat: 22 01. 2014, 18:30

Consilierii locali din Ploiești, citați la DNA după perchezițiile făcute marți la sediul Primăriei Ploiești, sunt audiați, miercuri, de procurori, într-un dosar aflat în faza premergătoare urmăririi penale, privind premii de 3 milioane de euro acordate echipei Petrolul Ploiești de la bugetul local.

Un număr de 26 din cei 27 de consilieri de la Consiliul Local Ploiești au fost citați, miercuri, la sediul DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, pentru a da declarații procurorilor într-un dosar în care se fac cercetări privind modul în care de la bugetul local a fost alocată suma de trei milioane de euro, sub formă de premii, echipei de fotbal Petrolul Ploiești pentru performanțe sportive obținute în sezonul competițional 2012-2013, au declarat corespondentului MEDIAFAX surse din administrația locală.

La ora transmiterii acestei știri, audierile continuă la sediul DNA Ploiești, cei mai mulți dintre cei citați prezentându-se pentru a răspunde la întrebările anchetatorilor.

Consilierii citați nu au o calitate în acest dosar, întrucât el se află în faza premergătoare urmăririi penale, au afirmat sursele citate.

Consiliul Local Ploiești are 27 de membri, însă unul dintre aceștia nu a fost citat întrucât nu are legătură cu dosarul, devenind membru al CL Ploiești după adoptarea unor documente care fac obiectul verificărilor anchetatorilor.

Potrivit surselor citate, consilierii locali ploieșteni au fost chemați pentru a răspunde la întrebări într-un dosar aflat în faza premergătoare urmăririi penale, deschis după ce un fost director economic din Primăria Ploiești ar fi depus o sesizare la DNA prin care ar reclama modul în care au fost adoptate de Consiliul Local Ploiești două hotărâri care reglementează alocarea sumei de 3 milioane de lei Asociației „Lupii galbeni”, sub formă de premii acordate echipei Petrolul Ploiești.

Anchetatorii le-au cerut consilierilor locali date despre modul în care au fost adoptate respectivele hotărâri.

Surse din cadrul Consiliului Local Ploiești au declarat corespondentului MEDIAFAX că DNA face verificări privind modul în care au fost adoptate Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 466, adoptată în decembrie 2012, „privind cooperarea municipiului Ploiești cu Asociația comunitară «Lupii Galbeni» 2012, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, servicii și proiecte de interes public local, având ca obiectiv principal susținerea și promovarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești” și HCL 219 din iunie 2013, prin care se aprobă regulamentul de punere în aplicare a contractului de cooperare dintre autoritățile locale și Asociația „Lupii galbeni”.

Procurorii fac aceste verificări după ce fostul director economic de la Primăria Ploiești Nicoleta Crăciunoiu ar fi sesizat DNA cu privire la faptul că cele două hotărâri ale Consiliului Local nu au viza directorului economic din aparatul executiv al Primăriei.

Totodată, reprezentanți ai Consiliului Local Ploiești susțin că nu este nevoie de acea viză, întrucât compartimentul economic al aparatului executiv din Primărie trebuie să acorde viză numai hotărârilor privind bugetul local, iar cele două HCL nu sunt hotărâri referitoare la buget.

De asemenea, unii dintre consilieri îl acuză pe fostul director Nicoleta Crăciunoiu că a omis să declare la DNA că sumele alocate de la bugetul local pentru premierea echipei Petrolul se regăsesc în două hotărâri ale Consiliului Local Ploiești privind bugetul municipiului, hotărâri care prevăd alocarea de bani echipei de fotbal și care sunt vizate chiar de către cea care fi reclamantă în dosarul de la DNA. Astfel, este vorba despre HCL 142 din 8 aprilie 2013, hotărâre prin care se aprobă bugetul local al municipiului Ploiești pe anul 2013 și în care, la capitolul „Cultură, recreere și religie” se alocau 8 milioane de lei de la bugetul local pentru „cheltuieli cu asociatul FC Petrolul” și în HCL 186 din 30 mai 2013, privind rectificarea bugetului municipiului Ploiești, hotărâre în care, la același capitol, se menține alocalrea sumei de 8 milioane de lei pentru Asociația „Lupii Galbeni 2012 – susținerea și promovarea echipei de fotbal Petrolul Ploiești”.

„Îmi pare bine că s-a ajuns aici și că s-a făcut lumină o dată pentru totdeauna în această chestiune care a generat multe speculații pe la colțurile instituțiilor”, a declarat corespondentului MEDIAFAX consilierul local George Botez, de profesie avocat, care a mers, miercuri, pentru a da declarații la DNA.

Un alt consilier local care a dat declarații la DNA în acest dosar, Costel Horghidan, a afirmat: „Eu ca și consilier, votez sau nu votez oportunitatea unui proiect. Pentru chestiunile foarte simple, facile oricărui muritor, pot stabili și legalitatea proiectului din punctul de vedere al legii administrației publice locale. Pentru celelalte sunt oameni plătiți și autorizați să facă chestiunea aceasta, să verifice legalitatea, respectiv secretara Primăriei Ploiești și Biroul juridic al primăriei. Mai mult de atât, orice hotărâre care poate fi interpretată este supusă controlului Prefecturii care-și spune un punct de vedere, iar hotărârile discutate azi (n.r. – miercuri) la DNA nu au fost atacate în contencios”.

Procurorii DNA Ploiești au ridicat, marți, mai multe documente de la sediul Primăriei Ploiești, într-un dosar în care procurorii fac verificări privind plățile făcute din bugetul local către Asociația „Lupii Galbeni”, respectiv premiile acordate echipei Petrolul Ploiești.

Printre documentele ridicate se numără și cele prin care a fost desfăcut contractul de muncă al directorului economic Nicoleta Crăciunoiu, ca urmare a unei decizii a comisiei de disciplină din Primăria Ploiești.

În 20 decembrie 2012, Consiliul Local Ploiești a aprobat hotărârea nr. 466, „privind cooperarea municipiului Ploiești cu Asociația comunitară «Lupii Galbeni» 2012 în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, servicii și proiecte de interes public local, având ca obiectiv principal susținerea și promovarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești”. Prin această hotărâre autoritățile locale au încheiat un contract între municipiul Ploiești și Asociația „Lupii Galbeni”, prin care autoritățile locale își asumau obligația de a asigura sume în cuantum de milioane de euro, în funcție de rezultatele echipei de fotbal, banii urmând a fi asigurați de la bugetul local și achitați jucătorilor echipei și staff-ului (antrenor, masor, medic, asistent, kinetoterapeut, preparator fizic, manager sportiv) cu titlu de salarii, rate contractuale, premii sau sponsorizări.

Conform contractului care face parte din hotărârea adoptată de Consiliul Local Ploiești și care este valabil pe o perioadă de cinci ani competiționali începând cu sezonul competițional 2012 – 2013, echipa de fotbal ploieșteană primește un milion de euro de la bugetul local în cazul în care se clasează pe unul din locurile 10 – 6 în Campionatul Național de Fotbal – Liga I, iar suma crește la două milioane de euro în cazul în care echipa se clasează pe unul din locurile 1 – 5 în Liga I. Același contract prevede, de asemenea, acordarea sumei de un milion de euro de la bugetul local în cazul câștigării Cupei României de către echipa ploieșteană, trofeu pe care echipa l-a câștigat.

Prin același contract, echipa de fotbal se obligă să utilizeze sumele alocate de la bugetul local exclusiv pentru plata salariilor, ratelor contractuale, premiilor sau sponsorizărilor cuvenite jucătorilor și staff-ului.

Din cele trei milioane de euro Asociația „Lupii Galbeni” a primit, în tranșe, aproximativ 1,7 milioane de euro.

Potrivit primarului Ploieștiului, Iulian Bădescu, hotărârea Consiliului Local Ploiești prin care se alocă aceste sume Asociației „Lupii Galbeni” nu a fost atacată de către prefect, având viza de legalitate, însă Nicoleta Crăciunoiu a refuzat să semneze documentele, deși acest lucru era în fișa postului său. Crăciunoiu a fost suspendată din funcție și în mandatul fostului primar, pentru aceleași motive.

În prezent, Nicoleta Crăciunoiu este în concediu medical, ea neluând la cunoștință despre decizia privind desfacerea contractului său de muncă, potrivit unor surse din primăria Ploiești.