Consilierul lui Sorin Oprescu rămâne în arest. El ar fi luat o mită de peste 200.000 de euro
Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a admis cererea de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Solomon Wigler, formulată de procurorii DNA după ce l-au reținut pe consilierul personal al primarului Capitalei, prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro.
Această decizie a fost atacată de consilierul lui Oprescu, iar Curtea de Apel București a respins contestația acestuia, măsura fiind definitivă.
Tribunalul București a decis, în 4 iunie, arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenții în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri
În motivarea deciziei de arestare a lui Wigler, judecătorul arăta că acesta a perseverat în încercarea de a obține foloase materiale prin faptul că lăsa să se creadă că are influență asupra funcționarilor din Primăria Capitalei.
„Perioada infracțională (2012 -2015) și frecvența actelor materiale demonstrează perseverența inculpatului în încercarea de a dobândi foloase materiale prin prezentarea pretinsei influențe pe care a lăsat să se creadă că o are asupra funcționarilor din aparatul administrativ al Primarului General al Municipiului București și asupra consilierilor din cadrul Consiliului General al Municipiului București și justifică presupunerea rezonabilă că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”, motivează judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București decizia de arestare preventivă a lui Solomon Wigler.
Solomon Wigler a fost suspendat din funcția de consilier personal al lui Sorin Oprescu, ca urmare a anchetei declanșate de procurorii anticorupție.
Procurorii DNA au arătat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, că acesta ar fi cerut mită de la un om de afaceri, garantând faptul că va interveni pe lângă primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a fi eliberate mai multe autorizații de construcție. Procurorii nu au găsit însă probe incriminatorii la adresa primarului general.
Solomon Wigler a fost înregistrat audio-video în timp ce cerea sau primea mită în biroul său de la etajul 14 al Primăriei Capitalei, el spunându-i la un moment dat unui om de afaceri: „Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?”. În referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri, acestea totalizând 230.000 de euro.
Într-una dintre aceste situații, pentru a obține autorizația de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersecția a două bulevarde, Solomon Wigler ar fi cerut să primească mita sub forma contravalorii unui contract de execuție a lucrării pentru realizarea soluției de trafic.
Într-un alt caz, consilierul suspendat al lui Sorin Oprescu ar fi cerut aceluiași om de afaceri 15.000 euro pentru a interveni pe lângă ceilalți consilieri, în așa fel încât să fie votată o hotărâre legată de donarea unui teren. Wigler ar fi cerut ca banii să îi fie virați în tranșe de 4.000 sau 5.000 de euro, prin virament din contul bancar al soției omului de afaceri în contul soției consilierului.
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, Solmon Wigler ar fi cerut, în total, 230.000 de euro, unui om de afaceri, pentru ca Primăria Capitalei să aprobe planurile urbanistice zonale pentru construirea a trei supermarketuri în București, dar și pentru ca municipalitatea să ofere o donație.
Cei 230.000 de euro ar fi fost ceruți de Wigler în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, sumă din care ar fi primit, în mai multe tranșe, 204.000 de euro, de la omul de afaceri, denunțător în cauză. Wigler ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din aparatul administrativ al primarului general și consilieri din CGMB, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora, în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.
„Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarketuri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria Municipiului București”, a precizat DNA.
Solmon Wigler ar fi primit suma totală de 150.000 de euro în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective.
„În același scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă, aflat în sediul Primăriei Municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului General al Municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ-ul pentru unul dintre supermarketuri”, conform DNA.
În acest context, Wigler ar fi convenit cu omul de afaceri ca, în 3 iunie, să-i dea 25.000 de euro, urmând ca diferența până la 51.000 de euro să o aducă în săptămâna 8-12 iunie.
În 3 iunie, Wigler a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea suma de 25.000 de euro.
„Anterior, în același scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la același om de afaceri. Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri”, potrivit procurorilor anticorupție.