Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andri Yermak, a făcut apel la aliații Ucrainei, liderii țărilor G7, cerând onsolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei și transferarea banilor confiscați din Rusia pentru reconstrucția statului ucrainean.
Andri Yermak a scris despre acest lucru în ediția italiană a ziarului Corriere della Sera.
Acesta și-a amintit cum s-au desfășurat evenimentele la început, pentru că Rusia nu credea că Ucraina va avea atât de mulți aliați și că țările occidentale vor ajuta finanțele și armele. Iar Rusia a calculat greșit foarte mult atunci când a crezut că în câteva zile va putea să ia Kievul și să preia guvernul central.
Conform spuselor lui Yermak, sancțiunile occidentale au afectat economia Rusiei. Săptămâna trecută, guvernatorul băncii centrale a declarat că 15% din PIB-ul Rusiei este amenințat și că redresarea economiei rusești la nivelul din 2021 ar putea dura mai mult de un deceniu.
„Înțeleg, de asemenea, că aceste sancțiuni îi costă scump pe prietenii și aliații noștri. Știu că oamenii se întreabă dacă își pot lăsa mașinile să alimenteze, să-și hrănească familiile sau să-și încălzească casele iarna viitoare. Le știu pe toate. Și le mulțumesc pentru sacrificiul lor”, a spus Andri Yermak.
Consilierul spune că dacă Ucraina pierde acest război, Rusia nu se va opri aici și va merge mai departe.
„Acest conflict se va răspândi în mod inevitabil pe teritoriul NATO”, crede Andriy Yermak.
Acesta a menționat că premierul britanic Boris Johnson, președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau, premierul italian Mario Draghi și premierul japonez Fumio Kishidi au subliniat consolidarea sprijinului militar pentru Ucraina.
„Avem nevoie de paritate militară asupra Rusiei, care ar trebui să ofere Ucrainei posibilitatea de a rezista agresiunilor obișnuite și de a face inacceptabil costul acestei agresiuni”, a declarat Yermak.
Oficialul ucrainean subliniază că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie dublate și nu ar mai trebui cumpărat gaz și petrol rusesc, pentru că aduce bani enormi agresorului.
„Presiunea ar trebui resimțită de întregul sector bancar al Rusiei. Oligarhii nu ar trebui să poată transfera bunuri copiilor lor. Este imperativ să înăsprim sancțiunile energetice pentru a reduce profiturile la export ale Rusiei”, a spus acesta.
Potrivit lui Yermak, după sfârșitul războiului, toate activele rusești înghețate și confiscate ar trebui să meargă la restaurarea Ucrainei.
„De asemenea, este important să expunem minciunile răspândite de propaganda rusă: criza financiară din lume este rezultatul războiului, nu un răspuns la sancțiunile occidentale. Blocada rusă a Odesei și a altor porturi ucrainene a fost cea care a provocat criza porumbului și grâului în țările în curs de dezvoltare”, notează șeful Biroului Președintelui.
„În plus, este important să recunoaștem Rusia ca sponsor de stat al terorismului la nivel internațional și să o includem pe lista neagră ca grup pentru elaborarea de măsuri financiare de combatere a spălării banilor.
Dacă Rusia vede slăbiciunea aliaților noștri, dacă cred că nu își vor susține sau spori sprijinul pentru Ucraina, atunci aceasta va fi o undă verde pentru continuarea masacrului”, a declarat Yermak.
Potrivit acestuia, Rusia știe că va trebui fie să distrugă Ucraina, fie să piardă războiul. Dacă se va întâmpla primul, întreaga lume, inclusiv Statele Unite, se va cufunda în abisul noii Ere Întunecate.
„Dacă Ucraina câștigă, întreaga Europă poate deveni liberă”, spune oficialul.
Anterior, a devenit cunoscut faptul că Germania este pregătită să aloce noi arme Ucrainei, printre care se numără piese de artilerie autopropulsate și mai multe sisteme de rachete de lansare.
Se estimează că oligarhii și instituțiile rusești, ca urmare a sancțiunilor UE, au pierdut accesul la diverse active în valoare de peste 12,5 miliarde EUR.