Consiliul Concurenței a amendat Uniunea Executorilor Judecătorești cu peste 130.000 de euro
Consiliul Concurenței a amendat Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești cu 593.090 lei (131.800 euro) pentru încălcarea Legii Concurenței, prin împiedicarea intrării în profesie, o dată cu fixarea unei taxe excesive și discriminatorii, și pentru stabilirea unor cheltuieli de executare ilegale.
„În urma unei investigații declanșate de Consiliul Concurenței în aprilie 2011 s-a constatat că în septembrie 2010 UNEJ a introdus o taxă de intrare în profesie de 5.000 euro, de la plata căreia erau scutite rudele și afinii de gradul I ai celor aflați deja în profesie. În acest fel, s-a creat o categorie de privilegiați – rudele și afinii de gradul I ai executorilor judecătorești prezenți deja în profesie, care, prin scutirea de la plata acestei taxe, sunt avantajați în raport cu ceilalți potențiali executori judecătorești, creându-se toate premisele consolidării ideii de castă profesională bazată pe legături de familie”, se arată într-un comunicat al autorității de concurență.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că un anumit grad de control, privind accesul pe piață bazat pe competență, este acceptabil, dacă are ca unic scop asigurarea unui standard ridicat de calitate, însă reglementările excesive la intrare duc la o reducere a ofertei de servicii, cu consecințe negative pentru concurență dar și pentru calitatea serviciilor respective.
De asemenea, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a identificat și stabilit o listă a cheltuielilor de executare silită aplicabile tuturor membrilor profesiei. Aceste cheltuieli exced cadrul legal (Legea 188/2000), fiind diferențiate de onorariile stabilite de ministrul justiției.
Membrii UNEJ, care trebuiau să respecte lista cu „cheltuieli”, reprezintă întreaga piață a executorilor judecătorești și în acest fel nu a mai existat nici un fel de presiune concurențială care să mențină aceste cheltuieli la un nivel mai mic.
„Astfel de restricții sunt cu atât mai nocive pentru mediul concurențial atunci când organizația profesională joacă un rol important, mai exact atunci când accesul pe piață este condiționat de intrarea în respectiva asociație, cum este și în cazul de față în care nu poți fi executor judecătoresc decât dacă ești membru UNEJ”, a mai declarat Chirițoiu.
Pe lângă aplicarea sancțiunii, Consiliul Concurenței a impus UNEJ să elimine din statutul profesiei lista cu „cheltuieli de executare silită”.