Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Dan Virgil Pascu, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că niciun concurent de pe piaţa asigurărilor de Răspundere Civilă Auto (RCA) nu a sesizat vreodată instituţia cu privire la faptul că preţurile practicate de către compania Euroins sau alte societăţi ar fi nerealiste.
Precizarea vine în contextul unei întrebări venite din partea mass-media cu privire la declaraţiile făcute de președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a reproşat Consiliului Concurenţei că a permis companiilor de pe piaţa RCA să ocupe cote foarte mari pe piaţa asigurărilor.
„În ce priveşte societăţile de asigurări la care făceaţi dumneavoastră referire, niciun concurent de pe piaţă nu ne-a sesizat vreodată cu privire la împrejurarea că preţurile practicate de către ei ar fi nerealiste (…) Vă rog să aveţi în vedere că, din punctul de vedere al autorităţii de concurenţă, scăderi ale preţului ca urmare a unei presiuni concurenţiale nu-i un motiv de îngrijorare. Una dintre menirile noastre este să asigurăm un mediu care să facă produsele şi serviciile cât mai accesibile sau inovative pentru consumatorul final. De obicei, când sunt mari (preţurile, n.r.), cum vă spuneam, concurenţii care se simt bruscaţi ne sesizează, ceea ce nu a fost cazul aici”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Dan Virgil Pascu, potrivit Agerpres.
Pascu a arătat că instituţia sa monitorizează şi pieţele şi întreprinderile, nu doar piaţa RCA, iar în România există anumite cazuri în care anumite societăţi ocupă o parte însemnată din piaţă. Acesta a menţionat că nici în România şi nici la nivelul UE nu există un instrument care să permită intervenţia pentru a stopa creşterea „organică” a unei întreprinderi pe o piaţă.
„Consiliul Concurenţei verifică creşterile întreprinderilor în măsura în care e vorba de achiziţii, de fuziuni, de dezvoltare prin cumpărare sau înghiţirea unei întreprinderi de către cealaltă. În aceste situaţii, întreprinderile sunt obligate să ne notifice şi noi verificăm compatibilitatea concentrării economice cu mediul concurenţial şi nu le permitem să crească. Există criterii însă în situaţia în care o întreprindere creşte organic, noi nu avem instrumente şi nu doar noi, Consiliul Concurenţei din România, la nivelul Uniunii Europene nu există un instrument juridic care să ne permită să intervenim şi să-i oprim din creştere. Atâta vreme cât ei cresc organic, noi putem interveni doar când ar avea intenţia să achiziţioneze alte întreprinderi. Atunci sunt obligaţi să ne notifice şi în eventualitate în care noi considerăm că devin prea mari, ori să respingem solicitarea, ori să le impunem măsuri structurale, să vândă anumite părţi din societatea achiziţionate sau măsuri comportamentale. Însă nu putem să blocăm întreprindere să crească în mod organic”, a mai spus acesta.
Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că atunci când o întreprindere creşte şi depăşeşte pragul de 40% din piaţă, ea ocupă atunci, în accepţiunea dreptului concurenţei, o poziţie dominantă, iar activitatea îi este monitorizată.
„Există o prezumţie de poziţie dominantă pe respectiva piaţă şi noi putem atunci să-i monitorizăm conduita de pe piaţă, dar să vedem cum se poartă (…) Deci cel care trece de 40% va trebui să aibă alt comportament pe piaţă în anumite privinţe, decât cei care sunt mai mici, tocmai decurgând din dimensiunile sale. Acolo am avea posibilitatea să verificăm dacă un dominant – asta ar constitui o încălcare – lucrează la preţuri care nu îi susţin activitatea economică. Însă eu, din exterior, nu pot să îmi dau seama care ar fi preţul respectiv. De obicei, concurenţii lui ne sesizează (….) Atunci putem porni o investigaţie şi să facem verificarea asta”, a mai precizat Dan Virgil Pascu.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reproşat, miercuri, Consiliului Concurenţei că a permis unei companii „să ocupe 80%” din piaţa asigurărilor RCA, practicând preţuri reduse.
„Nu ai voie să ocupi atât din piaţă. Aici e rostul Consiliului Concurenţei. Unde a fost Consiliul Concurenţei când a văzut că cineva ocupă 80% din piaţă, având un preţ redus? Pe urmă, când a ocupat 80% din piaţă, a făcut preţul pieţei. De aceea există Consiliul Concurenţei – să nu existe aşa ceva”, a declarat preşedintele PSD.