Consiliul Concurenței, sesizat în legătură cu o eventuală poziție de monopol a Holzindustrie
Cătălin Beciu s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanții oamenilor din industria românească a lemnului. Ședința a fost organizată la solicitarea mediului de afaceri.
„Oamenii de afaceri din industria lemnului au dorit să aducă în atenția autorităților o eventuală poziție de monopol pe achizițiile de masă lemnoasă ocupată de firma Holzindustrie Schweighofer, fapt ce ar aduce atingere justei concurențe în domeniu. Urmare a celor semnalate, domnul Secretar de Stat Cătălin Beciu a înaintat în regim de urgență către Consiliul Concurenței o solicitarea de punct de vedere în acest caz particular”, se arată într-un comunicat al ministerului.
O altă temă a întâlnirii a fost expunerea problematicilor cu care se confruntă acest sector al economiei și a vizat găsirea unor soluții practice pentru subiectele aduse în discuție.
Ministerul Mediului a declanșat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziționării de către companie a materialului lemnos tăiat din păduri, a declarat, joi, ministrul de resort Grațiela Gavrilescu.
Ministrul Grațiela Gavrilescu a spus că Direcția Generală de Control a Ministerului Mediului a declanșat, din ordinul său personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmărește legalitatea achiziționării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri, iar Garda de Mediu, pe de altă parte, a început să facă săptămâna aceasta un control al calității aerului la o fabrică de la Rădăuți, care produce PAL folosind formaldehidă.
Senatorul Neculai Bereanu (PSD) declara, tot joi, că solicită ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, ca, prin Corpul de Control, să dispună o verificare de fond la punctele de lucru din România ale Holzindustrie Schweighofer.
„Am suspiciuni rezonabile că la această firmă s-au achiziționat cantități de lemn provenit din tăieri ilegale. Am văzut atât filmările făcute de o organizație de protecția mediului din care reiese că o astfel de practică e acceptată la Holzindustrie Schweighofer, dar am și sesizări pe această temă de la oameni din zona de munte a județului Suceava”, a spus Bereanu.
Organizația de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) susținea, într-un comunicat de presă, că a dat publicității filmări care prezintă conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România acceptând cu bună știință și recompensând lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificație.
În replică, într-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer a anunțat că va iniția o anchetă internă pentru a verifica procesul de achiziționare a lemnului și susține că îndeplinește toate cerințele legale impuse de statul român.