Consiliul de Securitate aprobă o forță ONU-UE în Ciad și Republica Centrafricană

Publicat: 15 02. 2012, 10:29
Actualizat: 26 07. 2012, 15:26
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat, astăzi, desfășurarea unei forțe mixte ONU - UE în estul Ciadului și nord-estul Republicii Centrafricane, pentru a asigura protecția civililor afectați de conflictul din regiunea vecină Darfur, relatează AFP.

 

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat, astăzi, desfășurarea unei forțe mixte ONU – UE în estul Ciadului și nord-estul Republicii Centrafricane, pentru a asigura protecția civililor afectați de conflictul din regiunea vecină Darfur, relatează AFP. 

Într-o rezoluție depusă de Franța și adoptată în unanimitate, Consiliul a autorizat "stabilirea, în Ciad și în Republica Centrafricană (…), a unei prezențe multidimimensionale pentru crearea condițiilor favorabile revenirii voluntari și durabili a refugiaților și a persoanelor deplasate".

Forța comună va fi o misiune de poliție ONU, susținută militar de UE, care a fost deja aprobată în principiu de cei 27 de membri ai Uniunii Europene încă de la sfârșitul lunii iulie.
Obiectivul forței comune constă în acordarea de ajutor pentru populația din vecinătatea regiunii sudaneze Darfur, destabilizată de un conflict sângeros, și favorizarea revenirii refugiaților.

Numai în Ciad se află 236.000 de refugiați din Darfur, iar alte 173.000 de persoane și-au părăsit locuințele; în Republica Centrafricană se află alți 10.000 de refugiați, iar numărul persoanelor deplasate se ridică la peset 200.000.