Prima pagină » Știri » Consiliul de Securitate ONU condamnă acţiunile de reprimare din Myanmar 

Consiliul de Securitate ONU condamnă acţiunile de reprimare din Myanmar 

Consiliul de Securitate ONU condamnă acţiunile de reprimare din Myanmar 

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat vehement, miercuri, acţiunile de reprimare care au avut loc în Myanmar după lovitura de stat militară din 1 februarie, spun diplomaţi citaţi de Agenţia France-Presse şi de publicaţia franceză Mediapart.

Consiliul de Securitate ONU critică acţiunile de reprimare din Myanmar

„Consiliul de Securitate condamnă ferm violenţele asupra manifestanţilor paşnici, inclusiv asupra femeilor, tinerilor şi copiilor”, conform unei declaraţii adoptate miercuri.

Conform unor surse diplomatice, declaraţia a fost adoptată în unanimitate de membrii Consiliului de Securitate ONU, inclusiv de China.

Cel puţin doi politicieni aflaţi în detenţie, Khin Maung Latt şi Zaw Myat Lynn, au murit în Myanmar în ultimele zile, cel mai probabil după ce au fost torturaţi, afirmă surse citate de CNN.

De la începerea protestelor faţă de lovitura de stat militară, în Myanmar au fost ucişi 54 de oameni

În total, de la începerea protestelor faţă de lovitura de stat militară, în Myanmar au fost ucişi 54 de oameni, potrivit unui bilanţ al ONU, deşi grupurile pentru drepturile omului susţin că numărul victimelor este mult mai mare.

Conform Asociaţiei pentru Asistenţă acordată Deţinuţilor Politici (AAPP), 1.939 de persoane au fost arestate.

UE a anunțat că este pregătită să impună sancțiuni

Uniunea Europeană a avertizat, la finalul lunii februarie, că este pregătită să impună sancțiuni împotriva persoanelor care au fost implicate în lovitura militară de stat din Myanmar, anunță Consiliul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, Blocul comunitar susține că ideal ar fi ca această criză să fie soluționată prin intermediul dialogului.

„Autorităţile trebuie să manifeste reţinere maximă, toate părţile trebuie să evite violenţele. Uniunea Europeană este pregătită să susţină dialogul pentru soluţionarea crizei, dar este pregătită şi să adopte măsuri restrictive împotriva celor responsabili în mod direct de lovitura de stat militară şi împotriva intereselor economice ale acestora. Autorităţile militare trebuie să îi elibereze imediat şi necondiţionat pe preşedintele U Win Myint, pe consilierul de stat Daw Aung San Suu Kyi şi pe toţi cei deţinuţi sau arestaţi în legătură cu lovitura de stat”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene în luna februarie.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și