Consiliul General al CNATDCU a decis retragerea titlurilor de doctor pentru Tobă și Pandele

Consiliul General al CNATDCU a decis retragerea titlurilor de doctor pentru Tobă și Pandele
Publicat: 12/10/2016, 14:08

Consilul General al CNATDCU(Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) a decis miercuri retragerea titlurilor de doctor ale fostului ministru de Interne, Petre Tobă, și primarului din Voluntari, Florentin Pandele. Decizia a fost luată cu 36 de voturi din cele 37 exprimate, a declarat pentru Gândul purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

„Din cele 37 de voturi exprimate, 36 au fost pentru adoptarea rapoartelor Comisiei. Urmează ca celor două persoane să le fie comunicată decizia, iar în termen de zece zile acestea pot formula o contestație. Ulterior vor fi analizate contestațiile, iar apoi va fi dat un verdict final care va fi transmis către Ministerul Educației”, a explicat Amarandei.

La scurt timp după decizia Consiliului General, fostul ministru de Interne a declaratcă așteaptă o decizie finală, pentru că la nivelul Ministerului Educației nu ar fi fost respectate procedurile, precizând că trei comisii au decis că nu a plagiat.

„Am făcut mai multe solicitări să mi se comunice dacă a fost constituită comisia, cea de-a patra. Nu mi s-a răspuns. Nu au fost respectate toate aceste proceduri la nivelul Ministerului Educației, am trei comisii care mi-au făcut evaluari în etape diferite, toate au zis că nu se pune problema de plagiat, aștept decizia finală”, a declarat Petre Tobă la Curtea Militară de Apel unde a fost audiat ca martor într-un dosar privind suspiciuni de angajări ilegale într-o structură a Ministerului Afacerilor Interne.

Vinerea trecută, Comisia de experți de la CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) a încheiat analiza tezelor de doctorat ale lui Petre Tobă, fost ministru de Interne și fost șef al Poliției, și Florentin Pandele, primarul din Voluntari, și a propus retragerea titlurilor de doctor ale celor doi, constatând că lucrările lor sunt plagiate. Decizia vine după ce o altă comisie de experți ai CNATDCU, formată în majoritate din polițiști sau oameni apropiați sistemului de poliție, decisese că cei doi nu au plagiat.

De altfel, unul dintre cei trei experți a fost el însuși acuzat de plagiat – Marin Țupulan de la Academia de Poliție. Consiliul General al CNATDCU a respins însă cele două rapoarte care îi scotea curați pe Tobă și Pandele și a decis ca doctoratele lor să fie analizate de o nouă comisie, care a luat decizia de astăzi.
„Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente și din păcate au contradicții care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării științifice. De pildă, se recunoaște că anumite pasaje, propoziții sunt preluate din alte surse , dar nu sunt recunoascute ca plagiat. Pe urmă, unele concluzii pot să fie periculoase pentru buna funcționare, cum îmi place mie să spun, a instituției doctoratului la noi în țară”, declara atunci vicepreședintele CNATDCU, Marius Andruh.
De altfel, și Comisia de Etică a Universității de Apărare „Carol I”, unde Tobă și-a dat doctoratul, a propus tot menținerea titlului de doctor, fără să constate plagiatul. Comisia respectivă nu are un istoric performant în acest domeniu, neluând vreo poziție în cazul mai multor doctorate demonstrate în presă ca fiind plagiate.
„Eu resping cu tărie toate aceste acuzații. Eu am respectat legea și toate normele existente în momentul în care am elaborat teza de doctorat. Am respectat toate recomandările îndrumătorului de doctorat (…) Au fost spuse multe neadevăruri și, chiar aș putea spune, multe calomnii”, a declarat ministrul Petre Tobă, imediat după apariția acuzațiile, în cursul anului trecut.
Și teza de doctorat a primarului din Voluntari, Florentin Pandele, a fost acuzată de plagiat, el fiind de asemenea, ca și Tobă, doctor în științe militare, la Universitatea de Apărare.
Petre Tobă a depusplângere la Parchet împotriva membrilor Consiliului General al CNATDCU
Luni, Petre Tobă a depusla Parchetul General, o plângere penală împotriva membrilor Consiliului General al CNATDCU care au votat constituirea ultimei comisii tehnice în cazul doctoratului său, dar și a membrilor acesteia din urmă și acuză un posibil abuz în serviciu, au declarat surse judiciare.
Plângerea penală a fost înregistrată, luni, la Parchetul General și este îndreptată împotriva celor care, din funcțiile de membri ai Consiliul General al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), au votat la începutul lunii septembrie ca președintele să numească o nouă comisie tehnică pentru analiza lucrării de doctorat în cazul Petre Tobă, cea de-a patra, respingând raportul de analiză a ultimei comisii tehnice în care se stipula că fostul ministru nu a plagiat în teza sa, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Aceleași surse precizează că plângerea fostului ministru vizează și membrii celei de-a patra comisii tehnice, cei care la sfârșitul săptămânii trecute au decis că în teza de doctorat a lui Petre Tobă este vorba de un plagiat „masiv”.
Din ultima comisie tehnică în cazul Petre Tobă, au făcut parte profesorul universitar doctor Adrian Miroiu (SNSPA), Zulean Marian, profesor universitar doctor la Universitatea din București și cercetatorul științific doctor Șerban Filip Cioculescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din Bucuresti, potrivit unor surse apropiate comisiei.
Potrivit surselor citate, fostul ministru de Interne vrea ca procurorii să cerceteze dacă s-au respectat prevederile legale și dacă nu a fost comis un posibil abuz în serviciu referitor la modul în care a fost constituită cea de-a patra comisie tehnică.
Aceleași surse precizează că, în actuala legislație, nu ar fi stipulat cadru legal pentru constituirea unei noi comisii dacă oficialii Consiliului General CNATDCU nu sunt de acord cu verdictul dat de comisia anterioară.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar