Consiliul Județean Brăila nu are contract cu nicio firmă pentru deszăpezire. Cine iese să dea la lopată
Potrivit reprezentanților Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brăila, licitația pentru încredințarea serviciului de deszăpezire a drumurilor județene a fost amânată după ce vicepreședintele instituției, Florin Mija, a fost reținut de DNA, fiind acuzat de fapte de corupție, în același dosar cu președintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ulterior, nicio firmă nu s-a înscris la licitația organizată pe 3 decembrie de Consiliul Județean Brăila pentru încredințarea serviciului de deszăpezire a drumurilor județene, astfel că, în aceste condiții, autoritățile județene au propus colaborarea cu primăriile din județ.
Practic, în cazul în care este nevoie de deszăpezire, în urma înțelegerii cu Consiliul Județean, primăriile trebuie să acționeze pentru a curăța drumurile județene de zăpadă, însă în multe cazuri unitățile administrativ- teritoriale nu au utilajele necesare operațiunilor de deszăpezire, și nici licență pentru activități de deszăpezire pe drumurile județene.
În județul Brăila, ninge neîntrerupt de sâmbătă dimineață, de la ora 6.00, iar ca urmare, reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brăila s-au întrunit în ședință extraordinară și au stabilit o serie de măsuri. Astfel, primăriile trebuie să instituie serviciul de permanență, să asigure din timp transportul spre spitale al persoanelor care necesită tratament prin dializă, precum și al gravidelor care trebuie să nască la termen în această perioadă, să asigure rezervele de hrană, apă și medicamente către populație și să pregătească spațiile de cazare pentru persoanele surprinse în trafic.
De asemenea, primăriile trebuie să coopereze în permanență cu reprezentanții Poliției Rutiere pentru a cunoaște în orice moment condițiile de trafic, precum și cu specialiștii Direcției de drumuri județene și naționale, pentru a fi la curent cu starea drumurilor și cu eventualele situații de blocare sau îngreunare a circulației pe anumite porțiuni, ca urmare a înzăpezirilor sau a carosabilului înghețat ori acoperit de polei.
În cadrul aceleiași ședințe, s-a luat hotărârea ca la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea”, Inspectoratului de Jandarmi Județean și al Garnizoanei Brăila să se constituie echipe formate din 10 – 15 militari, care să intervină punctual la potențiale situații de urgență determinate de vremea rea.
În funcție de evoluția situației operative, la ordinul președintelui Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, forțele și mijloacele de intervenție pot fi suplimentate pentru gestionarea efectelor fenomenele meteorologice prognozate.
De asemenea, s-a dispus monitorizarea stării drumurilor județene și naționale de către echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, instituirea de filtre de informare a participanților la trafic și efectuarea de controale cu privire la asigurarea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, dar și asigurarea de către Poliție a intervenției echipajelor din cadrul ISU și SAJ Brăila.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, precipitații mixte și polei, valabilă pentru 34 de județe, între care și Brăila, de duminică, de la ora 20.00 până luni la ora 23.00.
Potrivit meteorologilor, ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a țării, iar în sud și sud-est vor fi abundente și se va depune un strat nou și consistent de zăpadă. În Lunca Dunării și în Dobrogea precipitațiile vor fi mixte și se va depune polei. În cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea de sud a Moldovei, în Dobrogea și în estul Olteniei, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind și troienind zăpada, potrivit atenționării.