Consiliul Județean Cluj a alocat patru milioane de euro pentru exproprieri în zona aeroportului

Publicat: 28 05. 2013, 17:12
Actualizat: 28 09. 2018, 15:04

Consiliul Județean Cluj a alocat, în acest an, 17,5 milioane de lei (4 milioane de euro) pentru plata unor exproprieri de terenuri în zona Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca, unde se lucrează la prelungirea pistei, urmând ca de bani să beneficieze circa 150 de proprietari.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Cornelia Trif, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că în bugetul CJ, aprobat la începutul acestui an, s-a prevăzut o sumă estimativă de 11,8 milioane de lei pentru plata exproprierilor unor terenuri aflate pe traseul viitoarei piste de 2.100 de metri a Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca.

„Nu s-a virat până în prezent niciun leu, pentru că mai era nevoie de completarea documentelor unor proprietari, persoane fizice sau juridice. În ședința de luni a CJ Cluj, suma estimată a fost suplimentată cu 5,7 milioane de lei, la 17,5 milioane de lei, care urmează să fie alocată proprietarilor de terenuri care vor fi expropriați până la sfârșitul anului. Suplimentarea s-a făcut deoarece trebuie despăgubiți în regim de urgență mai mulți proprietari din zona unde se execută lucrări de deviere a două pâraie aflate pe traseul pistei”, a spus Trif.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj, urmează să fie despăgubiți în acest an circa 150 de proprietari, persoane fizice și juridice, suprafața de teren expropriată fiind de aproape 24 de hectare.

Acțiunea de expropriere a persoanelor care aveau terenuri în zona noii piste a aeroportului a început în anul 2011, în mandatul fostului președinte al CJ Cluj Alin Tișe, sumele fiind alocate în funcție de disponibilitățile existente.

În septembrie 2011, au început lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri, în prima etapă pista urmând să fie extinsă la 2.100 de metri. Costurile proiectului sunt estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările la prima etapă, cea de prelungire a pistei la 2.100 de metri, ar fi trebuit finalizate în iunie 2013, dar au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluții din partea constructorilor. De asemenea, finanțarea unor lucrări de regularizare și deviere a unui pârâu din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie de la Administrația Națională Apele Române. Această primă etapă ar urma să fie finalizată în octombrie.

Costurile estimate pentru prima etapă se ridică la 39 de milioane de euro, din care s-au achitat, până în aprilie, aproape 16 milioane de euro.

Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL și SC Geo Arc SRL.

Pentru etapa a doua a proiectului, de prelungire a pistei de la 2.100 de metri la 3.500 de metri, este necesară devierea râului Someșul Mic.