Prima pagină » Știri » Consiliul Județean Ilfov: Utilajele de dezinsecție ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acțiune. O firmă a primit avertisment și riscă rezilierea

Consiliul Județean Ilfov: Utilajele de dezinsecție ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acțiune. O firmă a primit avertisment și riscă rezilierea

Consiliul Județean Ilfov: Utilajele de dezinsecție ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acțiune. O firmă a primit avertisment și riscă rezilierea
Consiliul Județean Ilfov transmite că oamenii sunt în siguranță în timpul acțiunilor terestre de dezinsecție, însă, utilajele de dezinsecție ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acțiune, pentru că soluțiile folosite sunt iritante. O firmă a primit avertisment și riscă rezilierea.

„Reprezentanții CJ le transmit cetățenilor că sunt în siguranță în timpul acțiunilor terestre de dezinsecție, atât timp cât nu stau în raza de acțiune a insecticidului și închid geamurile, astfel încât substanța să nu pătrundă în locuințe. Nu există insecticid care să nu fie iritant. În urma sesizărilor, Consiliul Județean a decis suspendarea dezinsecției și am făcut o comisie mixtă de anchetă, cu DSP și DSV”, se arată într-un comunicat CJ Ilfov, transmis luni.

Potrivit sursei citate, comisia mixtă, formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare Ilfov și ai Direcției de Sănătate Publică Ilfov, după ce mai mulți cetățeni au reclamat iritații ale căilor respiratorii a constat că:

„Unii dintre operatorii firmei private contractate de Consiliul Județean Ilfov pentru dezinsecție, SC Wasval SRL, au dat dovadă de neglijență în activitate. Utilajele ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acțiune. Firma a primit avertisment și, dacă asemenea incidente se vor repeta, riscă rezilierea.

Primăriile nu au informat suficient populația de pe raza localității lor și nu au ales un traseu care să evite zonele unde se înregistra activitate comercială în spațiu deschis. Insecticidul folosit în acțiunile terestre este toxic pentru albine și iritant pentru oameni. Se recomandă evitarea contactului direct cu substanța și închiderea ferestrelor de către cei care locuiesc în raza ei de acțiune”, se mai arată în comunicatul CJ Ilfov.

Sursa citată mai arată că acțiunile de dezinsecție vor fi reluate la sosirea rezultatelor de laborator privind soluția folosită în 25 iulie. Rezultatele sunt așteptate în 14 zile iar „dezinsecția este necesară nu doar din cauza disconfortului creat de țânțari, ci și pentru că insectele pot răspândi boli grave”.

Mai mulți cetățeni care locuiesc în orașul Popești-Leordeni din Ilfov au sunat la 112, săptămâna trecută, pentru că s-au simțit rău după ce autoritățile au împrăștiat substanțe împotriva țânțarilor. Viceprimarul spune că au fost făcute teste, nefiind depășite valorile normale.

„Nu a fost nicio gazare. Am primit de la institut, cei care s-au ocupat, că totul este în parametrii legali, este conform. Consiliul Județean organizează dezinsecția pentru țânțari, Primăria este doar beneficiar. (…) Au venit pe străzi cu tunul de stropit și în zona nouă, pe strada Oituz. Anumiți cetățeni au făcut sesizare că se simt rău, că tușesc, că îi mănâncă pielea. La 12 noaptea, m-au sunat de la poliție, de peste tot. Am sunat băieții, au plecat din zona respectivă s-au dus în altă zonă”, a declarat la acel moment, pentru MEDIAFAX, viceprimarul din Popești-Leordeni (județul Ilfov), Constantin Mitran.

 

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele