Prima pagină » Știri » Consiliul Național de Etică anunță că a ajuns la un verdict în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta

Consiliul Național de Etică anunță că a ajuns la un verdict în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta

Consiliul Național de Etică anunță că a ajuns la un verdict în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta
Teza de doctorat a premierului Victor Ponta este analizată de Consiliul Național de Etică și de Universitatea București. Cele două instituții susțin că sunt în egală măsură abilitate să decidă dacă premierul a plagiat în lucrarea despre Curtea Penală Internațională. Informații neoficiale preluate de presă arată că decizia Universității București înclină spre un verdict de plagiat în cazul Ponta.

Consiliul Național de Etică a anunțat că a finalizat dezbaterile în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta. Hotărârea CNE nu a fost făcută publică. Reprezentanții CNE au declarat că hotărârea trebuie să fie avizată de Ministerul Educației și abia apoi va fi publicată. CNE a luat în calcul și opinia experților în drept penal care susțin că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat.

UPDATE 18:38 Gabriela Catană, purtatorul de cuvânt al CNE a precizat că dezbaterile în s-au finalizat pe cazul Ponta și s-a întocmit un raport final și o hotărâre care să aprobe raportul, aceste fiind trimise pentru avizare la Direcția Juridică a Ministerului Educaței. Reprezentantul CNE a refuzat să dezvălui rezultatul. „Raportul final trebuie să primescă avizul ministerului până atunci el este confidențial. Articolul 30 din regulamentul CNE prevede că acest document nu este public”, a declarat Gabriela Catană.

Reprezentanta CNE a anunțat că membrii comisie au analizat pe lângă teza de doctorat și punctul de vedere al experților în drept penal care au susținut că Victor Ponta nu a plagiat.

UPDATE 15:31 Ioan Mang, fostul ministru al Educației a fost audiat de Consiliul Național de Etică. „Sesizările erau aberante. Dacă raportul arată un plagiat, sunt dispus chiar și să demisionez din învățământul superior”, a declarat Ioan Mang la finalul audierilor

UPDATE 14:22 Consiliul Național de Etică nu a luat nicio decizie în „dosarul Ponta”. „Comisia încă deliberează. Nu am nici o informație în plus în acest moment”, a precizat Gabriela Catană, purtatorul de cuvânt al CNE.

UPDATE 14:08 Ședința senatului Universității București s-a încheiat. Cazul Ponta nu a fost luat în discuție. Senatul a aprobat regulamentul de funcționare al Comisiei de Etică. În acest moment nu se știe când va fi următoarea ședință a senatului universității care trebuie să emită decizia finală în cazul acuzațiilor de plagiat.

Teza de doctorat a premierului Victor Ponta este analizată astăzi de Consiliul Național de Etică și de Universitatea București. Cele două instituții susțin că sunt în egală măsură abilitate să decidă dacă premierul a plagiat în teza de doctorat despre Curtea Penală Internațională. Informații neoficiale preluate de presă arată că decizia Universității București înclină spre un verdict de plagiat în cazul Ponta. De cealaltă parte, Comisia Națională de Etică a Ministerului Educației a primit un punct de vedere de la un grup de trei experți care susțin că Victor Ponta nu a copiat.

Comisia de Etică a Universității București s-a întrunit marți, 17 iulie, și a dezbătut teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Potrivit procedurilor, comisia realizează un raport în care va spune dacă premierul a plagiat sau nu. Hotărârea Comisiei de Etică a Universității din București va primi aviz de la Direcția Juridică a universității, urmând ca rectorul să prezinte Senatului hotărârea și raportul final al Comisiei de Etică. Senatul Universității București s-a întrunit miercuri,18 iulie. Biroul de presă al Universității București a precizat că nu poate spune clar dacă pe ordinea de zi a Senatului se află cazul Ponta.

Mai multe publicații și instituții media au arătat că în urma ședinței de marți, 17 iulie, Comisia de Etică a Universității ar fi luat o decizie în sensul că Victor Ponta a plagiat. Informația nu a fost confirmată oficial. Universitatea București a transmis într-un comunicat public că în cazul Ponta nu a fost luată o decizie oficială. Senatul Universității și-a incheiat ședința de miercuri 18 iulie la ora 14 fără a lua o decizie în privința tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

De cealaltă parte, Consiliu Național de Etică s-a întrunit și el miercuri dimineață, pe agendă fiind tot lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta. În cazul CNE a fost creată o subcomisie de experți formată din 3 profesori universitari specialiști în drept. Această subcomisie a CNE a emis un punct de vedere în cazul Ponta. Cei trei experți, printre care și avocatul Gheorghiță Mateuț, au concluzionat că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat și că a avut o contribuție originală în lucrarea despre Curtea Penală Internațională.

„Nu vă pot spune dacă astăzi CNE va emite și raportul care ar urma să ajungă la Ministerul Educației. Nu s-a cerut un punct de vedere de experți din străinătate. Cert este că noi în momentul în care dăm un răspun putem argumentat. Nu se pune problema unui verdict final ci de un raport final. Nimeni nu poate spune că astăzi se va da un verdict”, a declarat Gabriela Catană purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Etică.

Reprezentanta CNE a mai precizat că pe ordinea de zi sunt și cazurile Mang și Kovesi.

Consiliul Ministerului Educației versus Comisia Universității din București

Între CNE și Consiliul de Etică al Universității București există un diferend legat de care dintre instituții este mai abilitată să decidă dacă Victor Ponta a plagiat sau nu. Pe 13 iulie Consiliul Național de Etică a transmis un comunicat în care susține că este singura instituție care poate hotărâ în cazul plagiatului de care este acuzat Victor Ponta. „Potrivit prevederilor legale, CNE este singura structură instituțională exclusiv competentă să se pronunțe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de bună conduită, în cazul demnitarilor.”, a precizat CNE.

De cealaltă parte Consiliul de Etică al Universității București susține că, potrivit Legii Naționale a Educației, care prevede autonomia univeristară, a cartei Universității București este la fel de îndreptățită să cerceteze acuzațiile de plagiat. „Membrii Comisiei de Etică analizează acuzațiile aduse dr. Victor Ponta, în cazul tezei sale de doctorat, din punctul de vedere al respectării normelor de proprietate intelectuală și drepturi de autor, așa cum sunt ele stipulate în Codul de Etică al Universității din București, Art. 9 și Art. 10.”, au transmis reprezentanții Universității București.

Gabriela Catană purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Etică a declarat că ar trebuii să existe cineva „superior ierarhic” care să decidă care dintre cele două comisii este competentă.

Istoricul cazului acuzațiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta

18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie și în publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, care susțin că au „accesat” documente prezentate de o „sursă anonimă” indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate. Nici una dintre cele două nu au publicat, până la această oră părțile din text vizate de acuzația de plagiat.

19 iunie Victor Ponta reacționeză. „Dacă se dovedește, sunt dispus să renunț și la titlul de doctor. Știu cine este sursa anonimă”, a declarat premierul.

19 iunie Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru Gândul că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părți semnificative din teza de doctorat din alte cărți. „Plagiatul a fost confirmat de mai mulți experți”, ne-a declarat Quirin Schiermeier.

20 iunie Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată „Curtea Penală Internațională”, cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta și lucrarea „Curtea Penală Internaționlă, Istorie și Realitate”. În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părți consistente din cartea profesorului Diaconu.

22 iunie Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituție abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, și a reluat acuzațiile la adresa președintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanșat de șeful statului.

22 iunie Acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta intră în analiza Comisiei de Etică a Universității din București și a Facultății de Drept. Este anunțată constituirea unei comisii formate din experți internaționali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

27 iunie Președintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcție, dacă acuzațiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.

28 iunie Premierul Victor Ponta declară în El Pais că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat.

Întrebat dacă a plagiat, șeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va „retrage.

6 iulie Consiliul Național de Etică se întrunește pentru a doua oară, dar nu ia în discuție cazul Ponta. CNE decide să consulte un grup de trei experți din care face parte și avocatul Gheorghiță Mateuț, care a pledat și în dosarul Trofeul Calității.

17 iulie Comisia de experți a CNE emite un punct de vedere în care spune că Victor Ponta nu a plagiat.

Autor
Autor

Citește și