Prima pagină » Știri » Consiliul Național de Etică: Victor Ponta NU a plagiat în lucrarea de doctorat

Consiliul Național de Etică: Victor Ponta NU a plagiat în lucrarea de doctorat

Consiliul Național de Etică: Victor Ponta NU a plagiat în lucrarea de doctorat

Consiuliul Național de Etică (CNE), aflat în subordinea ministerului Educației, a decis că premierul Victor Ponta nu a plagiat în teza sa de doctorat. La începutul acestei săptămâni, o comisie tehnică de la CNE e emis un raport în care susținea același  lucru.

gândul a făcut analiza pe text a tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, pe care a comparat-o cu lucrarea din care ar fi plagiat.

ANALIZA PE TEXT: TEZA DE DOCTORAT a premierului versus CARTEA profesorului Dumitru Diaconu. EXCLUSIV

CITEȘTE AICI HOTĂRÂREA CONSILIULUI

Iată ce scrie în raportul comisiei:

„Teza de doctorat elaborată de domul Victor Ponta și susținută public în anul 2003 respectă cerințele academice din acea periodă și este comparabilă din punct de vedere al acestor cerințe, cu alte teze de doctorat susținute în aceeași perioadă.

În urma analizilelor efectuate s-a constat că procedurile în urma cărora domnul Victor Ponta a obținut titlul de doctor în științe juridice au fost în acord cu legislația în vigoare în anul 2003 și nu se poate susține calificarea de plagiat.

Cercetarea, așa cum rezultp din referatele membrilor din comisia de susținere, prezintă elemente de noutate și cuprinde analize pertinente.

Bibliografia utilizată de autor este menționată la sfârștiul lucrării.

Consiliul își asumă concluziile experților din domeniul juridic în ceea ce privește respectarea planului de pregătire prin doctorat, teza prin conținut și elemntele de contribuție proprie justifică acordarea titlului de doctorat.
Consiliul apreciează că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, a fost obținut de domnul Victor Ponta în concordanță cu legislația în vigoare în anul 2003.”

Vineri 20 iulie, Consiliul de Etică a Universității București va face și ea publică decizia în cazul Ponta. Presa a relatat că decizia Universității București înclină spre un verdict de plagiat.

Consiliul Ministerului Educației versus Comisia Universității din București

Între CNE și Consiliul de Etică al Universității București există un diferend legat de care dintre instituții este mai abilitată să decidă dacă Victor Ponta a plagiat sau nu. Pe 13 iulie Consiliul Național de Etică a transmis un comunicat în care susține că este singura instituție care poate hotărâ în cazul plagiatului de care este acuzat Victor Ponta. „Potrivit prevederilor legale, CNE este singura structură instituțională exclusiv competentă să se pronunțe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de bună conduită, în cazul demnitarilor.”, a precizat CNE.

De cealaltă parte Consiliul de Etică al Universității București susține că, potrivit Legii Naționale a Educației, care prevede autonomia univeristară, a cartei Universității București este la fel de îndreptățită să cerceteze acuzațiile de plagiat. „Membrii Comisiei de Etică analizează acuzațiile aduse dr. Victor Ponta, în cazul tezei sale de doctorat, din punctul de vedere al respectării normelor de proprietate intelectuală și drepturi de autor, așa cum sunt ele stipulate în Codul de Etică al Universității din București, Art. 9 și Art. 10.”, au transmis reprezentanții Universității București.

Istoricul cazului acuzațiilor de plagiat

18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie și în publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, care susțin că au „accesat” documente prezentate de o „sursă anonimă” indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate. Nici una dintre cele două nu au publicat, până la această oră părțile din text vizate de acuzația de plagiat.

19 iunie Victor Ponta reacționeză. „Dacă se dovedește, sunt dispus să renunț și la titlul de doctor. Știu cine este sursa anonimă”, a declarat premierul.

19 iunie Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru Gândul că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părți semnificative din teza de doctorat din alte cărți. „Plagiatul a fost confirmat de mai mulți experți”, ne-a declarat Quirin Schiermeier.

20 iunie Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată „Curtea Penală Internațională”, cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta și lucrarea „Curtea Penală Internaționlă, Istorie și Realitate”. În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părți consistente din cartea profesorului Diaconu.

22 iunie Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituție abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, și a reluat acuzațiile la adresa președintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanșat de șeful statului.

22 iunie Acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta intră în analiza Comisiei de Etică a Universității din București și a Facultății de Drept. Este anunțată constituirea unei comisii formate din experți internaționali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

27 iunie Președintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcție, dacă acuzațiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.

28 iunie Premierul Victor Ponta declară în El Pais că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat.

Întrebat dacă a plagiat, șeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va „retrage.

29 iunie Comisia de Atestare a Diplomelor a hotărât că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat.

6 iulie Consiliul Național de Etică se întrunește pentru a doua oară, dar nu ia în discuție cazul Ponta. CNE decide să consulte un grup de trei experți din care face parte și avocatul Gheorghiță Mateuț, care a pledat și în dosarul Trofeul Calității.

17 iulie Comisia de experți a CNE emite un punct de vedere în care spune că Victor Ponta nu a plagiat.

VEZI AICI ANALIZA COMPARATIVĂ, făcută de Comisia de Etică a UB, între teza de doctorat a lui Victor Ponta și lucrările din care a copiat

VEZI AICI METODELE DE PLAGIAT FOLOSITE DE VICTOR PONTA, așa cum le-a descoperit Comisia de Etică.

VEZI AICI LISTA PAGINILOR COPIATE, din teza de doctorat a lui Victor Ponta

VEZI AICI Decizia finală a Comisiei de Etică a Universității București

 

Autor
Autor

Citește și