Constantin: Dacă se face Comisia Călărași, Agricultura contribuie la clarificarea problemelor

Publicat: 22 11. 2013, 15:31
Actualizat: 29 09. 2018, 02:37

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, că dacă Parlamentul decide înființarea Comisiei Călărași, instituțiile din subordinea Ministerului își vor da concursul pentru clarificarea problemelor și, dacă va fi chemat în fața Comisiei, se va prezenta fără rezervă.

„Parlamentul poate decide să facă o astfel de anchetă și, din punctul de vedere al instituțiilor din subordinea Ministerului Agriculturii, ne vom da tot concursul ca să clarificăm toate aceste lucruri și probleme care se ridică într-o astfel de comisie. Dacă voi fi chemat la o astfel de comisie, voi merge și voi prezenta situația fără niciun fel de rezervă”, a precizat Daniel Constantin, președinte PC, în legătură cu draftul privind această comisie întocmit de reprezentanții PSD.

El a fost întrebat în legătură cu faptul că acest draft prevede ca obiectul de activitate al comisiei Călărași să fie investigarea legalității achiziției terenurilor din zonă și subvențiile acordate începând din 1990 și până în 2013.

„Nu cred că va fi un volum mare de muncă, vom vedea. Dacă se referă la subvențiile care s-au încasat acolo, este o inadvertență sau o situație de clarificat pe terenul respectiv. Au fost solicitări ale dumneavoastră, ale jurnaliștilor care semnalau faptul că s-a încasat în avens această subvenție, iar dreptul de folosință a terenului nu mai există pentru cel care a încasat subvenția”, a spus Constantin.

El a adăugat că „persoana respectivă nu are legătură cu noul proprietar, nu se cere subvenția înapoi de la noul proprietar, nici nu a încasat-o și nici nu a depus cerere”.

În legătură cu faptul că draftul prevede că se vor verifica toate tranzacțiile terenurilor din Călărași, Constantin a spus că acest lucru nu este de competența agriculturii.

Întrebat în legătură cu faptul că draftul prevede și că această comisie va verifica trasabilității terenurilor înstrăinate în perioada 1990-2013, Constantin a apreciat că, probabil, se dorește verificarea dacă terenul respectiv a făcut parte din stațiune Fundulea.

„Este cunoscut că stațiunea Fundulea este foarte importantă și acolo s-au întâmplat multe lucruri care ridică semne de întrebare, retrocedări, executări ale terenurilor și probabil, din acest punct de vedere, se dorește o clarificare, dacă a fost sau nu”, a mai explicat Constantin.